Видовдан обиљежен и у Бањалуци: Они који су живот уградили у темељ РС неће бити заборављени

Срна
Видовдан обиљежен и у Бањалуци: Они који су живот уградили у темељ РС неће бити заборављени

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је данас, поводом Видовдана, служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје за 286 погинулих бораца у одбрамбено-отаџбинском рату из Мјесне заједнице Обилићево.

Помен је служен у спомен-соби у бањалучкој дворани „Обилићево“.

Вијенац су у име града Бањалука положили градоначелник Драшко Станивуковић, предсједник Скупштине града Младен Илић, делагација Борачке организације града Бањалука, представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, политичких странака и други.

Предсједник Борачке организације града Бањалука Горан Рогић рекао је да они који су уградили своје животе у темеље Републике Српске неће бити заборављени.

- Војска Републике Српске, припадници полиције, дали су значајан, да не кажем одлучујући допринос у стварању Српске. Нажалост, многи од њих су своје животе положили у темеље Српске. Они са нама нису физички, али су са нама у мислима - рекао је Рогић новинарима у Бањалуци.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић најавио је да би у августу требало да буде расписан конкурс за идејно рјешење за централно спомен обиљежје погинулим српским борцима Војске Српске.

- Желимо да заједно са републичким институцијама ове године завршимо финансијску конструкцију за споменик свима који су дали животе за Српску - рекао је Станивуковић и додао да би споменик требало да буде изграђе на локацији паркинга код „Краша“.

Он каже да би са идејним рјешењем и пројектном документацијом били испуњени сви услови да на прољеће наредне године буду постављени темељи централног спомен-обиљежја.

Станивуковић је рекао је да ће град и даље давати максималну подршку породицама погинулих српских бораца.

Предсједник Одбора породица погинулих боравца Мјесне заједнице Обилићево Нада Кулунџија рекла је да се на овом мјесту породице традиционално окупљају како њихови најмилији не би били заборављени.

Кулунџија, чији је дведесетогодишњи син погинуо на Трескавици, каже да омладина треба да зна за шта су српски борци положили животе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана