Видео-надзором против дивљих депонија

Јасмина Салопек
Видео-надзором против дивљих депонија

БАЊАЛУКА - Бацање смећа на мјеста која за то нису предвиђена и стварање дивљих депонија све су израженији проблем на подручју града поготово у љетним мјесецима. Због тога су из Градске управе најавили да ће се против ове појаве борити чак и видео-надзором.

Проблем нелегалног одлагања отпада много је израженији у већини градских насеља још од прошле године, када су из Градске управе увели нови систем одвожења смећа "од врата до врата" и уклонили бројне контејнере. Већина Бањалучана сматра да их је потребно вратити на стара мјеста или чак поставити  још више у односу на садашње стање.

Мјештани Пријечана жале се да су им умјесто контејнера остале дивље депоније. Бранко Б. из овог насеља казао је да се љети скупљају пси, пацови и птице који разносе смеће.

- Од смрада се не може живјети - каже Бранко Б, чија се кућа налази у близини мјеста гдје се одлаже смеће.

Мјештанин Мотика Синиша К. рекао је за "Глас Српске" да су проблеми почели након што су уклоњени контејнери.

- Нисам једном срео људе из комшилука како, након што комуналци одвезу смеће, изнесе кесу и оставе је на мјесто које није предвиђено као одлагалиште отпада. Намјерно то раде па чак и по неколико пута дневно, а знају, добили су обавјештење кад се смеће одвози - казао је он.

Додао је да због мини-депонија има више паса луталица и других животиња које разносе смеће по насељу.

- Преко ноћи око смећа се, вјероватно због мириса отпадака, скупљају разне животиње. У неколико наврата видио сам и глодаре - каже наш саговорник.

Проблема има и у другим дијеловима града. У насељима у којима се граде нове стамбене зграде, као што су Обилићево и Центар, становници кажу да су контејнери свакодневно пренатрпани, због чега је отпад често разбацан около. Мирјана Лакић из Обилићева рекла је да су у близини њене куће никле три нове зграде и да сад има три-четири пута више смећа него раније.

- Имамо у близини један контејнер који је стално накрцан отпадом. Ако знају издати дозволе за градњу, нек онда и повећају број контејнера - каже она.

Из Одјељења за инспекцијске послове и комуналну полицију рекли су за "Глас Српске" да свакодневно контролишу стање у вези са одлагањем отпада у свим насељима, у току редовних контрола, али и по пријавама суграђана.

- У протеклом периоду дошло је до измјештања контејнера са главних градских саобраћајница тек неколико метара даље, на другу локацију, о чему су сви суграђани обавијештени на вријеме. Међутим, неодговорни појединци наставили су да бацају смеће гдје су навикли и тако нарушавају изглед града - рекли су из овог одјељења.

Како кажу, честа је појава да несавјесни појединци одлажу отпад, најчешће поред контејнера или на мјеста гдје су  некада били контејнери и тако стварају дивље депоније.

- У намјери да се спријече ове негативне појаве, у наредном периоду биће постављени видео-надзори на локацијама на којима се често појављују дивље депоније - додали су из одјељења.

Прекршајни налози

Из Одјељења за инспекцијске послове и комуналну полицију рекли су да су комунални полицајци због непрописног одлагања у 2022. издали седам, а у 2023. девет прекршајних налога.

- Одлука о комуналном реду прописује прекршајне санкције новчане казне за непрописно одлагање отпада. За физичко лице у распону од 100 до 1.000 КМ, за правно лице од 500 до 7.000 КМ, за одговорно лице у правном субјекту од 200 до 1.800 КМ те за предузетника у распону од 200 до 1.000 КМ - навели су из одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана