Ветеринари на терену вакцинишу псе

И. П.
Ветеринари на терену вакцинишу псе

Бањалука - Ветеринарске службе почеле су на терену, у многим дијеловима града, да вакцинишу псе против бјеснила.

- Вакцинација је законом обавезна, а амбуланте су добиле надлежност над одређеним тереном, односно мјесним заједницама или одређеним пунктовима. Власник који пропусти садашње могућности вакцинисања може довести свог љубимца појединачно у амбуланту или било коју ветеринарску организацију. Пса треба вакцинисати јер то закон налаже, а и због здравља људи - рекао је ветеринар Славен Грбић.

Сви пси старији од три мјесеца морају бити вакцинисани. Пас који током године достигне старост од три мјесеца мора бити вакцинисан у року од 14 дана, а пас који је набављен, а није вакцинисан, у року од 14 дана од дана набавке.

- Вакцинација се врши једном годишње, а ловачки пси би требало да се раде два пута годишње, с тим да ако неко има вакцину која је важећа, не мора сада, али мора у року важења да вакцинише појединачно пса - казао је Грбић.

У Одјељењу за инспекцијске послове кажу да дјелују по пријави.

- Након добијања података, ветеринарски инспектор записнички налаже власнику пса да се пси вакцинишу - рекли су у Одјељењу за инспекцијске послове и додали да је у прошлој години извршено 16 таквих контрола и након интервенције инспектора власници су вакцинисали своје псе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана