Вера Сладојевић, директор Центра за социјални рад: Интереси корисника у првом плану

Весна Поповић
Вера Сладојевић, директор Центра за социјални рад: Интереси корисника у првом плану

Континуирано се повећава број корисника у стању социјалне потребе по свим основама и већ годинама имамо све више младих и способних људи од 27 до 45 година који долазе да траже једнократну новчану помоћ.

Рекла је ово у интервјуу за "Глас Српске" Вера Сладојевић, директор Центра за социјални рад, и додала да сви параметри показују да се њихов број у наредном периоду неће смањивати.

* ГЛАС: За коју врсту помоћи се корисници највише јављају?

СЛАДОЈЕВИЋ: Око 60 одсто наших корисника су они који добијају једнократну новчану помоћ и њихов број годинама стално расте. У 2012. години та помоћ је додијељена за 984 корисника, у 2015. за 1.347 а до краја марта ове године исплаћено је 132.420 КМ за 885 корисника. Највећем броју социјално угрожених тај новац је био потребан за куповину животних намирница, трошкове лијечења, куповину лијекова и огрева. Преосталих 40 одсто добијају сљедеће накнаде: мјесечну новчану помоћ, за туђу његу и помоћ, за смјештај дјеце и старијих лица те остале услуге.

* ГЛАС: Да ли се за помоћ обраћају стари, немоћни и болесни или радно способни?

СЛАДОЈЕВИЋ: Континуирано се повећава број корисника у стању социјалне потребе по свим основама и већ годинама имамо све више младих и способних људи од 27 до 45 година који долазе да траже једнократну новчану помоћ. Сви параметри показују да се број ових случајева у наредном периоду неће смањивати. У наредном периоду сагледаћемо стања на терену по мјесним заједницама, а у склопу израде социјалне карте града као и увођењем концепта друштвено корисног рада по угледу на земље у региону.

* ГЛАС: Колико сте задовољни исплатом новца за социјалне категорије из буџета града?

СЛАДОЈЕВИЋ: Ове године Центар има на располагању 13,2 милиона КМ, а што је минимум за функционисање. До сада су исплате из буџета града ишле редовно, међутим, изненађена сам обавјештењем Градске управе да за други квартал текуће године, од 1. априла до 30. јуна 2016. године, нису дозначена средства за кориснике права за једнократну новчану помоћ. У наредном периоду ћу о овом питању разговарати са представницима града јер моја је обавеза да укажем на овај проблем с циљем заштите права свих корисника. У буџету града планирано је 440.000 КМ и исплата тог новца била је планирана квартално. За прва три мјесеца смо добили 110.000 КМ, а за идућа три мјесеца нећемо добити ништа. Не знам која је намјера градских власти с овом одлуком, али она ће се негативно рефлектовати на најугроженију категорију становника. Свјесна сам да се мора штедјети, али не на уштрб оних којима је помоћ најпотребнија.

* ГЛАС: Каква је тренутна ситуација када су у питању дјеца без родитељског старања?

СЛАДОЈЕВИЋ: У мају 2015. године сам преузела дужност директора Центра и акценат сам ставила на заштиту права свих корисника, а посебно дјеце без родитељског старања која су збринута или у хранитељске породице или у установе социјалне заштите. У том смислу сам детаљно приступила преиспитивању права на збрињавање дјеце у хранитељским породицама, с обзиром на то да је и Министарство здравља и социјалне заштите указало на озбиљне пропусте у раду приликом избора хранитеља. Спроведена је детаљна ревизија хранитељских породица, као и обука хранитеља и сврсисходност смјештаја дјеце у установама Федерације БиХ, тако да су малишани или смјештени у Дом за дјецу "Рада Врањешевић" или у сродничку хранитељску породицу. Успоставили смо праксу константних контрола и обилазака дјеце, а радници који нису радили свој посао професионално премјештени су на друга радна мјеста. Хранитељи добијају 730 КМ мјесечно и тај новац морају да оправдају. У Дому "Рада Врањешевић" је смјештено 21 дијете, а 81 у хранитељским породицама. Радници у свом раду морају показати висок степен професионалности и одговорности, јер само такав рад даје резултате.

Социјална карта

* ГЛАС: Докле се стигло са формирањем социјалне карте?

СЛАДОЈЕВИЋ: Израда социјалне карте је озбиљан, обиман и захтјеван посао, и сходно томе смо предузели низ активности с циљем израде исте. Интензивирали смо сарадњу са мјесним заједницама те у складу са запажањима радимо на концепту дефинисања будућих корака како бисмо у предвиђеном периоду реализовали постављени циљ.

Крсна слава

* ГЛАС: Које активности је Центар планирао у наредном периоду?

СЛАДОЈЕВИЋ: Центар ће 12. маја започети нову традицију, а то је обиљежавање крсна славе Светог Василија Острошког. Новац за прославу ћемо обезбиједити из донаторских средства.

Сјећање на Џорџа Гордона Бајрона

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана