Венеција мост биће затворен цијели дан, неминовне гужве у саобраћају

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Венеција мост у Бањалуци биће данас затворен за саобраћај од 8.30 до 20 часова, због чега ће бити отежан саобраћај у овом дијелу града.

Из бањалучке Градске управе су као разлог затварања моста навели градњу кружне раскрснице у овом дијелу града.

Осим на Венеција мосту, саобраћај ће бити затворен у овом периоду и дијелу Јеврејске улице која излази на пут код кружног тока који се гради.

Одјељење за саобраћај и путеве обавјештава грађане да ће 28. децембра од  08.30  до 20 часова, доћи до обуставе саобраћаја за сва возила у Улици Гавре Вучковића и у Улици Мајке Југовића – на дијелу од раскрснице са Српском улицом до раскрснице са Булеваром војводе Степе Степановића, као и у Јеврејској улици – на дијелу од Улице Васе Глушца да Улице Гавре Вучковића, због изградње недостајуће комуналне инфраструктуре.

-За вријеме извођења радова, регулисање и преусмјеравање саобраћаја вршиће се на прописан начин постављањем привремене саобраћајне сигнализације. Моле се сви учесници у саобраћају за опрез и разумијевање због отежаног одвијања саобраћаја за вријеме извођења радова – поручили су из Градске управе.

Ипак, завршетком поменутих радова саобраћајни колапс, који опипава стрпљење Бањалучана посљедњих дана, могао би постати прошлост, бар код Венеција моста. Екипа “Гласа Српске” јуче се увјерила да се аутомобили крећу у дугим колонама па су се возачи морали наоружати стрпљењем. Осим уобичајених сада су ту већ и празничне гужве те је на улицама највећег града Српске велики број возила са страним таблицама.

Мјештанин Обилићева Милан Матић рекао је да ће саобраћај сигурно бити растерећен, што је за похвалу. Међутим, тврди да ово није најбољи термин за радове, јер су људи из дијаспоре увелико дошли кући, а стижу и туристи.

- Тотални колапс је од почетка седмице у овом дијелу града па сам одлучио да паркирам свој аутомобил. Додуше, пензионер сам па ми то није проблем, а питам се како је оним који морају стићи на посао - рекао је Матић.

Колона аутомобила протезала се јуче од раскрснице Јеврејске и улице Гавре Вучковића, гдје се налазе радници и машине, преко Венеција моста па до семафора на Старчевици.

- Избјегавам вожњу овим дијелом града, јер сам у уторак заглавио у колони која се протезала од Студентског дома до стадиона - рекао је један возач.

В.д. начелника Одјељења за комуналне послове Бориша Мандић рекао је за “Глас Српске” да су радници и механизација на терену како би кружна раскрсница била у функцији прије празника, поштујући рокове.

- Грађани су нервозни јер су радови интензивирани од уторка, а настављени су и наредна два дана како би кружна раскрсница била пуштена у функцију у петак. Неопходно је скинути горњи слој асфалта како би био постављен нови слој асфалта и урађен кружни ток - рекао је Мандић.

Нагласио је да је то је само један од радова чији је циљ смањење гужви.

- Више од два мјесеца радимо проширење Јеврејске улице, која спаја улице Гавре Вучковића и Новице Церовића, што је завршено прије десет дана, а кружни ток је дошао као допуна и сигуран сам да ће бити пун погодак - рекао је Мандић.

Он је додао да већ од сутра очекују велики прилив туриста па из тог разлога вјерују да ће и завршетком поменутих радова бити растерећене гужве.

- Овај кружни ток повезаће и Борик, али биће важан и за мјештане Обилићева и Старчевице, јер је то значајна саобраћајна петља у овом дијелу града која ће олакшати свакодневицу - казао је Мандић.

Туристи

У највећем граду Српске већ је присутна празнична атмосфера, а већину туриста изненадиле су гужве. Брачни пар из Марибора, Ана и Примож Михалич дошли су у Бањалуку на одмор, а планирају остати све до 2. јануара.

- Недалеко од ове кружне раскрснице смјештени смо у једном хотелу па смо видјели да се аута помјерају метар по метар, тако да смо одлучили да прошетамо, јер у ове гужве не треба да улази ко не мора - рекли су они.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана