Велико интересовање за изнајмљивање електричних тротинета: Возе без кациге и паркирају гдје стигну

Јана Кезић
Велико интересовање за изнајмљивање електричних тротинета: Возе без кациге и паркирају гдје стигну

Иако су тек десетак дана на располагању Бањалучанима, за изнајмљивањем електричних тротинета влада велико интересовање јер брзо и лако превезу до жељеног одредишта у граду, а с друге стране упућени указују на то да овај вид превоза ипак није до краја регулисан у смислу поштовања саобраћајних прописа.

Да би суграђани и сви посјетиоци града користили електричне тротинете, потребно је да путем постојећих платформи “Play store” и “App store”, инсталирају апликацију “БинБин” те скенирају QR код. У апликацији се, како кажу у Градској управи, налази опција за плаћање, које се врши путем картице. Осим тога унутар апликације налази се и мапа која показује на којим локацијама можете изнајмити тротинете, али и гдје их паркирати.

- Тротинете се могу возити унутар мапе која је означена на апликацији, а компанија која их изнајмљује испратиће потребе свих грађана и зависно од тога проширивати мапу - рекли су у Градској управи и нагласили да су очекивања за овако кратко вријеме превазишла очекивања.

Ако тротинете остављају ван црвене зоне, истичу да треба да их остављају на начин да не ометају друге учеснике у саобраћају нити пјешаке.

- Постоји тим који обилази терен и води рачуна о тротинетима, њиховом релоцирању на станице и уклањање са мјеста на којима на било који начин ометају пјешаке или остале учеснике у саобраћају - рекли су у Градској управи. Појаснили су да доставно возило фирме која их изнајмљује, на основу GPS локације, лоцира тротинете који се налазе на ширем подручју града, а на којем нема станице за тротинете те их покупи након неколико сати.

Бањалучанка Дијана Пекић из Обилићева каже да је електрични тротинет изнајмила већ неколико пута.

- Допада ми се што се до било које локације у граду може стићи за свега неколико минута. Они су одлична ствар када се негдје жури или касни, али поједини грађани се неодговорно понашају, јер оставе тротинет на сред тротоара или бициклистичке стазе, што отежава кретање и угрожава безбједност - казала је Пекићева.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истиче да се корисници не придржавају закона и правила за вожњу електричних тротинета.

Додао је да у случају прекршаја полиција може заплијенити тротинет или изрећи казну у износу од 100 до 300 КМ. Осим тога, према закону, електрични тротинети морају да прођу технички преглед и да добију идентификациону наљепницу.

- На тротинетима који се изнајмљују у Бањалуци нема идентификационих наљепнице. Исто тако, корисници би требало да носе кацигу током вожње, али то још нисам видио - истакао је Радовић. Додаје да у Бањалуци недостаје едукација корисника електричних тортинета.

- Град би требало да донесе одлуку којим површинама се тротинет не смије кретати. Није логично да видите тротинет на транзиту на којем је ограничење брзине вожње 70 километара на час - рекао је Радовић.

Говорећи о остављању тротинета по улицама, пјешачким прелазима, па чак и баченим у страну, Радовић је нагласио да то шаље ружну слику о граду.

- Ми ћемо вјероватно ових дана упутити акт према јединицама локалне самоуправе да их подсјетимо на оно шта закон каже - казао је Радовић.

 

Локације

У Градској управи кажу да је постављено укупно 200 електричних тротинета на 13 локација у граду.

- И то на локацијама градских паркинга, као што су Кастел, Медицинска електорника, Шопинг, Аквана, Галерија, јавна гаража Борик, парк “Младен Стојановић”, Зенит, те у улицама Владике Платона, Николе Тесле, Српска и на Булевару војводе Живојина Мишића, као и код хотела “Мериот” - казали су у Градској управи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана