Велики интерес ђака за сличице "Свети Сава"

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- У бањалучким трафикама однедавно је у понуди албум за сличице "Свети Сава – живот и дело", који је изазвао велико интересовање ђака.

Према ријечима продаваца, пакетићи са сличицама које коштају једну КМ продају се као алва, а, осим основаца и средњошколаца, дјеци их купују и родитељи.

Спортски новинар из Бањалуке Бојан Јаковљевић, који скупља сличице још од основне школе, рекао је Срни да је албум "Свети Сава" новост на овом плану, иако је фудбал био и остао у центру пажње с обзиром на то да је већина колекционара усмјерена на сакупљање сличица са Свјетског и Европског првенства, Лиге шампиона, НБА кошаркашке лиге...

"У посљедње вријеме видимо да се понуда проширује. Уз 'Животињско царство', имали смо и 'Државе и заставе', затим разне сличице које прате цртане филмове... А сада смо добили и овај албум посвећен Светом Сави. Нема сумње да ће бити најинтересантнији ђацима, али вјероватно ће се ту наћи и старији колекционари који ће настојати да попуне овај албум", рекао је Јаковљевић.

Професор на Богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи протојереј-ставрофор Дарко Ђого рекао је Срни да овдје очигледно у питању комерцијални производ солидних естетских квалитета, сасвим у складу са захтјевима тржишта.

Када је у питању израда оваквих садржаја, додао је Ђого, треба имати на уму да се често буде на танкој линији између оправдане популаризације најзначајније личности српске историје /и то не само црквене/ и комерцијализације и профанизације Светитеља.

"Докле год садржаји не претендују да замијене, истисну или погрешно протумаче лик Светог Саве на уштрб неке идеологије или комерцијалног успјеха, овакви покушаји могу бити образовно и васпитно занимљиви и успјешни", оцијенио је Ђого.

Аутор текстова Милан Видојевић је у албуму навео да је Растко Немањић најзначајнија личност династије Немањић, највећи духовни учитељ српског народа, дипломата, пожртвовани син, ктитор манастира и цркава, просветитељ, помиритељ браће, писац монашких типика, утемељитељ српске државе и Цркве, светац.

Он се упитао – како све наведено ставити у 35 година живота, од монашког пострига до упокојења?

"Како објаснити жељу и животну енергију да неуморно путује Рашком, Византијом, Светом земљом, Антиохијом, Бугарском... Да учи себе и друге човекољубљу, да сакупља и доноси мошти светаца, да Небеску Србију спусти на Земаљску Србију, да обожи народ на тај начин и постане темељ Србије који и данас носи све оно што чини данашњу Србију", навео је Видојевић.

Он је упитао и да ли Срби могу да слиједе тај пример, макар у мањој мјери?

"Први корак је поштовање и сећање на великог учитеља, жеља да се очува оно што је он урадио и да се унапреди оно на чему ћемо осигурати будућност српског народа и Србије. Наш албум је скромни допринос тој идеји", закључио је Видојевић.

Албум за сличице "Свети Сава – живот и дело" препун је историјских података о Сави и Немањићима, њиховим задужбинама, Светој гори, Хиландару и слично.

Штампан је у тиражу од 100.000 примјерака, а издавач је "Тара 2016 С" из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана