Велика улагања за квалитетан напон

Весна Поповић
Велика улагања за квалитетан напон

Бањалука - "Електрокрајина" је у претходне три године уложила 6,8 милиона КМ у изградњу и санацију електромреже, највећим дијелом у приградска насеља и села. Чинимо све како бисмо уважили појединачне захтјеве потрошача, града и мјесних заједница, те тиме омогућили квалитетније снабдијевање електричном енергијом.

Ово стоји у информацији о стању електродистрибутивне мреже коју ће разматрати одборници Скупштине града на засједању 28. јула.

У документу је наведено да је 1,8 милиона КМ потрошено на изградњу подземних средњонапонских водова, 1,7 милиона КМ на реконструкцију нисконапонске мреже, 883.904 КМ за реконструкцију трафо-станица, за изградњу нових 855.771 КМ, а остатак новца на остале поправке. 

Напоменуто је да је стање електродистрибутивне мреже на урбаном подручју града знатно повољније, али да је ту планирана замјена 74 километра подземних уљних каблова, који су у граду постављени 70-их година прошлог вијека, новим кабловима.

Када је у питању ова година, у информацији је наведено да су радови планирани на 76 локација. Њиховом реализацијом снабдијевање електричном енергијом би требало да буде боље у Лазареву, Драгочају, Врбањи, Шибовима, Пријечанима, Залужанима, Карановцу, Мотикама, Буквалеку, Хан Колима, Доњим Колима, Туњицама, Регодићима, Старчевици, Јагарама, Зеленом виру, Десној Новоселији, Рекавицама, Чесми, Павловцу, Кадиној води, Куљанима и Стричићима.

- И поред великих напора и упркос издвајању значајних средстава за те намјене, преостало је још доста посла јер  нову електрификацију у руралним подручјима није могуће реализовати у кратком временском периоду из више разлога  - наведено је у информацији коју је припремило предузеће "Електрокрајина".

Као један од фактора који утиче на темпо којим се одвијају ови радови наведене су временске прилике.

- Осим тога, проблем су и дуготрајне процедуре код спровођења јавних набавки. Рјешавање имовинско-правних односа за потребе изградње нових водова и трафо-станица у појединим ситуацијама траје и неколико година - наведено је у овој информацији.

Одборник ДНС-а Ненад Шибаревић рекао је да је у претходном периоду побољшан квалитет снабдијевања електричном енергијом мјесне заједнице Пискавица.

- Доста је урађено на мрежи замјеном стубова и инсталација. Електрификација села је примарни и заједнички циљ - рекао је Шибаревић.

Одборник СНСД-а Драшко Илић казао је да је дио мреже саниран.

- У појединим руралним дијеловима мрежа је стара и на њој није рађено од електрификације. Треба је мијењати јер често долази до кратких спојева, од којих настаје штета у домаћинствима, уређаји цркавају. Надам се да ће Скупштина града указати које су мањкавости и гдје би требало посветити већу пажњу електрификацији - казао је Илић.

Дигитална бројила

У граду је уграђено више од 15.000 дигиталних бројила са могућношћу даљинског очитавања потрошње, односно 15 одсто од укупног броја купаца. Дистрибутивни губици су смањени са 19,93 одсто из 2010. године, на 12,77 одсто у 2015. години.

         Реконструкција     Реконструкција       Изградња

               мреже              трафо-станица         трафо-станица

2013.          398.194 КМ         200.000 КМ            304.819 КМ

2014.          502.858 КМ         250.000 КМ            275.476 КМ

2015.          809.750 КМ         433.904 КМ            328.692 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана