Да ли ће се челници странака одазвати позиву Драшка Станивуковића

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Г.С.

БАЊАЛУКА - Челници странака које су ушле у Скупштину града Бањалука по свему судећи неће на састанак код градоначелника Драшка Станивуковића све док, како наводе, о формирању власти у највећем граду Српске не буде постигнут договор на нивоу републичке коалиције.

Станивуковић је на конференцији за медије навео да је прије два дана позвао на разговоре све политичке организације које су ушле у парламент.

- Желим да разговарамо и да покушамо да нађемо најмањи заједнички садржилац око којег се можемо окупити и на корист наших суграђана реализовати квалитетне мјере које су биле дио наших програма - казао је у сриједу Станивуковић.

У странкама које су ушле у Скупштину града Бањалука, а које чине и коалицију на републичком нивоу, наводе да неће на састанак, бар не одмах.

- Од градоначелника нисмо још увијек званично добили позив. Када добијемо тај позив донијећемо и одлуку шта и како у консултацији са нашим коалиционим партнерима - казао је “Гласу” предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Боран Босанчић.

Када је ријеч о програмима наводи да су заинтересовани за сваки пројекат који ће допринијети развоју града, али и да друга страна у обзир мора да узме она рјешења која је ДЕМОС презентовао у изборној кампањи.

- То би требало да буде све уврштено у развој Бањалуке у идуће четири године. Наравно, нећемо сами такве одлуке доносити. Морамо се консултовати у оквиру постојеће коалиције на републичком нивоу - закључио је Босанчић.

Лидер УС Ненад Стевандић рекао је да је адреса за одговор на питање да ли ће на састанак код Станивуковића предсједник Градског одбора УС-а Невен Станић, док је он навео да није давао изјаве за медије од завршетка избора па неће ни сада да се оглашава о овом питању.

Предсједник Градског одбора СП-а Велибор Станић навео је да ће о Станивуковићевом позиву бити одлучивано на страначким органима у Бањалуци.

- Извршни и Градски одбор СП-а одлучиће о томе да ли ћемо ићи код градоначелника на разговор или не - казао је само кратко “Гласу” Станић.

Из СПС-а који су од старта подржали Станивуковићевог противкандидата за градоначелника Бањалуке Николу Шоботу, наводе да је рано за разговоре.

- Добили смо позив од Станивуковића. СПС сматра да је тај разговор на који нас позива беспредметан све док не буду објављени коначни и званични резултати избора. Након тога, спремни смо за разговоре са свим политичким актерима који имају изборни легитимитет, али у овом тренутку сматрамо да је то преурањено - казао је “Гласу” предсједник Градског одбора СПС-а Саша Глигорић.

Бура у вези са формирањем власти у Бањалуци дигла се посебно након што је лидер СНСД-а Милорад Додик најавио прошле седмице да ће његова странка која је освојила највише мандата ићи у опозицију у највећем граду Српске. Такође, тада је поручио да би кандидат ове странке Никола Шобот однио побједу за градоначелника да су сви из коалиције на републичком нивоу гласали за њега.

Будући састав Скупштине града Бањалука

СНСД   11

ПДП     7

УС       2

СП      2

Демос 2

СПС   2

Народни фронт         2

Независни покрет “Својим путем”     1

Листа за правду и ред       1

Националне мањине        1

“Ко угрожава наш град”

Саша Глигорић рекао је да СПС посебно забрињава нејасна и узнемирујућа изјава градоначелника Драшка Станивуковића да је спреман да разговара и са представницима Републике Српске уколико Бањалука буде угрожена.

- СПС поставља питање како и од кога Бањалука може бити угрожена и ко су ти који угрожавају наш град и на који начин - упитао је Глигорић Станивуковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана