Вечери културе чувају сјећања на Кочића

Невена Рељић
Вечери културе чувају сјећања на Кочића

БАЊАЛУКА - Овогодишњи “Кочићев збор”, 55. по реду, биће одржан од 24. до 29. августа у измијењеном формату због актуелне епидемиолошке ситуације и биће обиљежен низом мањих културних догађаја, којима ће бити евоцирано сјећање на највећег књижевника са ових простора.

Манифестација ће почети у понедјељак, 24. августа, у 20 часова, када ће у парку “Петар Кочић” бити отворена изложба “Кочић и његова породица у фотографијама” аутора Зорана Пејашиновића.

Дан касније, у уторак, 25. августа, такође у парку “Петар Кочић” од 20 часова биће организовано “Вече бесједништва” на којем ће бесједити студенти из Бањалуке, Бијељине и Источног Сарајева, док је за 26. август у Музеју Републике Српске, са почетком у 19.30 часова, планирано отварање изложбе колекције накита “Трагови” ауторке Сање Бајић. Исте вечери, у 20 часова, у парку “Петар Кочић” биће одржано “Вече сатире”, у организацији Удружења књижевника Републике Српске.

За 27. август у 20 часова у парку “Петар Кочић” планирано је “Вече драме”.

Према утврђеном програму, 28. августа биће положени вијенци на споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Кочићевим родним Стричићима, потом у 11 часова планирано је отварање уређене родне куће на трибуновом огњишту. Истог дана у парку “Петар Кочић” у 20 часова биће уручена награда “Змијањче”, која је ове године припала ученици Основне школе “Георги Стојков Раковски” Јани Бркић.

У суботу, 29. августа, градоначелник Игор Радојичић свечано ће уручити “Кочићеву награду” књижевнику Ненаду Грујичићу, а истог дана у 20 часова у Банском двору биће отворена изложба са прошлогодишње ликовне колоније.

Усљед актуелних ограничења јавних окупљања ове године ће изостати традиционално народно зборовање у Стричићима и бодљавина бикова за награду “Јаблан”.

Сачувана ружа

Изложба “Кочић и његова породица у фотографијама”, аутора Зорана Пејашиновића, приказује народног трибуна, његову супругу Милку, њихову дјецу и унучад, од почетака па све до смрти пишчеве удовице 1966. године.

- Јавност ће имати прилику да на 14 великих паноа види свих седам Кочићевих фотографија, а први пут и неке фотографије његове породице, међу којима су и три фотографије Кочићевог сина Слободана. Лајтмотив изложбе је ружа коју је Петар поклонио Милки при првом сусрету 1899. године. Ту ружу је Милка више 60 година чувала у споменару и с њом се фотографисала пред крај живота - истакао је Пејашиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана