Најављен протест због измјене Регулационог плана

К.Ш.
Foto: БањалучкеПриче.нет

БАЊАЛУКА – Потестно окупљање грађана због измјене дијела Регулационог плана у насељу Центар-Алеја одржаће се вечерас са почетком у 19.30 часова, на локацији тргић код МФ банке, преко пута СД „Борик“, истакли су из Неформалног удружења грађана/станара Центар-Алеја.

- Подсјећамо да се спорним измјенама РП „Центар-Алеја“ бришу основна школа за коју је раније урађен пројекат и чија градња је предвиђена вишим актом Просторним планом, те Нацртом Урбанистичког плана – навели су из удружења.

Како истичу, предвиђеним измјенама овог РП, који је предложен у дневном реду планиране сједнице Скупштине Града Бања Лука за 14. август и објекат вртића се знатно смањује.

- Градска администрација није уважила ниједну примједбу станара насеља у којем живи око 2.500 људи, а махом су то млађи брачни парови са дјецом – рекли су они.

Како кажу, осим што је планирана измјена РП незаконита и неуставна, за шта имају аргументе, не постоји јавни интерес за градњу још око 250 стамбених јединица у насељу чија градња се приводи крају, а у којем не постоје хумани услови за живот, попут игралишта, вртића и парка.

- Све то је предвиђено постојећим Регулационим планом, због чега од одборника Скупштине Града Бања Лука очекујемо да неће подржати интерес појединаца и да ће разумно бити на страни грађана који их директно бирају на изборима – појаснили су из удружења.

Иначе, насеље Центар-Алеја се налази у склопу Мјесне заједнице "Борик 2".

Из удружења напомињу да нису случајно изабрали вријеме скупа на „Међународни дан Младих“ јер се ова битка тиче највише њих и њихове будућности у овом граду.

Скрећу пажњу и да су се појавили плакати са позивом на нереде, погрешним временом одржавања скупа, а уз то и потписом политичке странке.

- Молим вас да обавијестите јавност да ово није наш плакат, нити је ово наш позив, а ни порука. Лако је наслутити о чему се овдје ради – појаснили су из удружења и додали како овај скуп нема везе са политиком нити било којом странком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана