Веће субвенције траже хиљаде родитеља

Јасмина Салопек
Веће субвенције траже хиљаде родитеља

БАЊАЛУКА - Родитељи дјеце која похађају бањалучке приватне вртиће јуче су у Градској управи предали петицију са 2.500 потписа, тражећи да буду изједначене субвенције за дјецу у свим предшколским установама.

Иницијатива је на друштвеним мрежама окупила преко двије хиља родитеља, а услиједила је након раста цијена у приватним вртићима. Покретач иницијативе Дијана Сеизовић рекла је да су субвенције родитељима чија дјеца иду у приватне вртиће тренутно 60 КМ, али да и оне нису исплаћене уназад три мјесеца.

- У јавним предшколским установама субвенције су око 300 КМ, што је шест пута више него за приватне - рекла је Сеизовићева.

Она је нагласили да се ограђују од било које политичке партије.

- Идемо као неформална група родитеља и очекујемо да наш захтјев ставе на листу приоритета, те да буде ријешено у току ове седмице - појаснила је Сеизовићева.

Један од координатора групе родитеља дјеце која иду у приватне предшколске установе Бранко Црногорац рекао је за “Глас Српске” да је петиција у ствари отворено писмо како би себи олакшали процедуру, а предали су листе на којима је више од 2.500 потписа родитеља.

- Поднијели смо иницијативу на оба протокола, тачније код градоначелника Драшка Станивуковића и на протокол предсједника Скупштине града Љубе Нинковића, јер у писму тражимо састанак са њима да би се што прије дошло до рјешења - рекао је Црногорац.

Додао је да желе да се њихов проблем нађе на сједници, а захтијеваће да буду исплаћене и заостале субвенције.

- Требало би прво да ријеше дуг који није предмет ребаланса за 2023. Ово је политички безобразлук и очекујемо да нам дуг исплате у цјелости, јер су то редовна средства која је неко потрошио за нешто друго - навео је Црногорац.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да је исплата заосталих субвенција родитељима једино могућа уз ребаланс.

- Имаћемо састанак са представницима приватних вритића и да ускладимо да се не могу повећавати цијене услуга увијек када се повећа цијена субвенција - рекао је он.

Додао је да ће бити потребно да се направи уговор да они не могу повећавати цијене уколико за тим нема пријеке потребе, тачније, ако је оправдано повећање.

- Идеја нам је да субвенције са 60 КМ дигнемо на 100 КМ, што је велики постотак, по сваком дјетету. Све озбиљно анализирамо, а порука родитељима је да не можемо дати оно чега немамо, али даћемо онолико колико имамо. Нико нас ни на шта не треба позивати, сами по себи смо одговорни - појаснио је Станивуковић.

Нинковић

Љубо Нинковић је рекао за “Глас” да ће подржати родитеље, али и да је њихова иницијатива у потпуности оправдана.

- Градоначелник и Градска управа у свом мандату нису изградили ниједан јавни вртић, потпуно је природно да, у смислу капацитета постојећих вртића, родитељи траже простор у приватним вртићима - рекао је Нинковић.

Према његовим ријечима, подржаће да се износ субвенција приватних и јавних вртића изједначи све док не никне неки нови јавни вртић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана