Веће плате васпитачима или слиједи штрајк

Јелена Танацковић
Веће плате васпитачима или слиједи штрајк

Синдикална организација Центра за предшколско васпитање и образовање ове седмице донијеће одлуку о штрајку упозорења у вези са захтјевом за повећање плата васпитачима у овој установи, док из Градске управе поручују да су спремни за повећање плата.

У саопштењу се наводи да запослени у јавним вртићима траже повећање плата и потписивање новог посебног колективног уговора како би се стекли услови за легалну и закониту исплату плата те да имају најнижа примања у односу на све друге који се финансирају из градског буџета.

Директорица Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић рекла је за “Глас Српске” да је обавеза оснивача, односно Градске управе, да обезбиједи плате и накнаде радницима предшколских установа.

- Обратили смо се граду и Одјељењу за финасније, међутим, имамо проблем још од усвајања буџета који износи за ову годину 300.000 КМ, мањем, од потребног. У ситуацији смо да у буџету за плате немамо потребан износ за повећање плата - рекла је Куртиновић и додала да не желе да праве задужења и обавезе веће од оних које су предвиђене буџетом.

Истакла је да су тражили додатна средства, али је градоначелник казао да ће о томе одлучивати градски парламент.

- Значи да треба да сачекамо Скупштину и усвајање ребаланса буџета, а рокови пролазе. Није дошло до повећања плата, а радници су спремни да изађу у штрајк и потпуно их подржавам - каже Куртиновићева за “Глас Српске”. Додала је да се радници овог центра нису раније жалили на плате, али да је инфлација довела до ове ситуације.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да је град спреман да изађе у сусрет захтјеву да васпитачима буду повећане плате.

- У градској каси има новца да се плате васпитачима повећају за 50 КМ. Разговарао сам са представницима Синдикалне организације и рекли су ми да су задовољни, јер на рачуну имамо 40 милиона КМ. Директорица Центра може да исплати плате, а то што Скупштина града није усвојила ребаланс буџета, то њих питајте - рекао је Станивуковић.

Додао је да је он за одржавање ванредне сједнице у наредна три-четири дана.

- Нека увећају ребаланс буџета да би повећали плате. Ако то неће, нека директори установа повећају, а увјерен сам да ће Скупштина кроз ребаланс усвојити. Имају правни основ, уколико имају вољу, али треба храбрости - казао је Станивуковић.

Врбања

Расписан је конкурс за пријем 40 дјеце јасличког и вртићког узраста у вртић у насељу Врбања.

- Уколико буду одобрена додатна средства за нормално функционисање и за додатне раднике које морамо да примимо, када се све ријеши, биће отворен вртић у Врбањи - рекла је Јелена Куртиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана