Већа права за дјецу ратних војних инвалида

Весна Поповић
Већа права за дјецу ратних војних инвалида

Бањалука - Дјеца ратних војних инвалида (РВИ) чији су родитељи умрли од посљедица повреде или болести по основу које им је утврђен војни инвалидитет од идуће школске/академске године требало би да имају право да конкуришу за стипендију по основу социјалног статуса, што до сада није био случај.

Ова промјена је садржана у измјенама одлуке о додјели  стипендија града ученицима средњих школа и студентима, а коју ће разматрати одборници на засједању 15. јуна.

- Дјеци умрлих РВИ није додјељивана стипендија по основу социјалног статуса јер та могућност није била предвиђена важећом одлуком за додјелу стипендија. Тиме су дјеца умрлих РВИ била у неповољнијем положају у односу на дјецу живих РВИ из више разлога. Као прво, више нису имали родитеља, а као друго породична инвалиднина им се смањује смрћу родитеља, тако да би додјељивање стипендије ову дјецу довело у равноправан положај са дјецом РВИ чији родитељ је жив, бар у оном дијелу који се односи на стипендије - казао је в.д. начелника Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац.

Осим овог, мијења се и критеријум који се односи на владање ученика. Тренутно важећом одлуком средњошколци су у току цијелог школовања морали имати примјерно владање да би добили стипендију.

- Примјеном те одредбе уочено је да је она у појединим ситуацијама дестимулативна за дјецу. На примјер, ученици трећег и четвртог разреда који конкуришу за стипендију по основу успјеха, ако су имали владање које није примјерно у првом разреду, нису могли добити стипендију, без обзира на то што су касније поправили владање. Како бисмо и њима омогућили да конкуришу за стипендију, планирана је измјена те одредбе. Предвиђено је да је услов да је ђак у претходно завршеном разреду имао примјерно владање - објаснио је  Бањац.

Одборници ће разматрати и одлуку о висини износа за стипендије у школској/академској 2017/2018. години од 1,6 милиона КМ. Није предвиђена промјена појединачних износа и они ће и даље за ученике бити 160 КМ за дефицитарна занимања, а по осталим основама 80 КМ. Студентска стипендија ће по основу успјеха и према социјалном статусу износити 130 КМ, а за дефицитарна занимања 250 КМ.

Стипендирање

У текућој школској години град стипендира 1.249 ученика са 1,04 милиона КМ. Од тог броја 639 стипендија је додијељено по основу успјеха у школи, 57 за дефицитарна занимања и 553 према социјалном статусу. У академској 2016/17. години град стипендира 382 студента, а из градског буџета за те намјене биће издвојено око 500.000 КМ. По основу социјалног статуса додијељено је 260 стипендија, за успјех је стипендије добило 88 студената, а за дефицитарна занимања 34.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана