Већа подршка за дефицитарна занимања

Јелена Танацковић
Већа подршка за дефицитарна занимања

БАЊАЛУКА - Град је јуче расписао конкурс за додјелу стипендија ученицима средњих школа, које су ове године увећане, те ће за ове намјене из буџета бити издвојено 1,8 милиона КМ.

Конкурс је отворен за пријаве до 1. октобра, а средњошколци ће стипендију моћи остварити према социјалном статусу, за успјех у школи и за дефицитарна занимања.

Како су напоменули из Градске управе, висина стипендије у школској 2022/23. години за успјех у школи и према социјалном статусу износи 100 КМ, а за дефицитарна занимања 170 КМ.

- Дефицитарна занимања у наредној школској години за ученике средњих школа су: из области геодезија и грађевинарство, каменорезач-керамичар те извршилац радова на саобраћајницама, из области пољопривреда и прерада хране, месар те конобар из области угоститељство и туризам - прецизирали су из Градске управе.

Пријаве на конкурс са документацијом достављају се Одјељењу за друштвене дјелатности путем пријемне канцеларије Градске управе (канцеларија 16).

- Што се тиче минуле школске године, све обавезе према градским стипендистима су у потпуности измирене након што су прошлог мјесеца измирена девета и десета рата стипендија - казали су из Градске управе.

Директор Грађевинске школе Љубан Бајић рекао је за “Глас Српске” да се сваке године путем презентација у школама говори о дефицитарним занимањима и потребама тржишта рада.

- Осим стипендија које обезбјеђује град Бањалука и Влада Републике Српске стипендира дефицитарна занимања, а ученици могу да се опредијеле за жељено занимање. Дефицитарна занимања су веома тражена на тржишту рада, па тако ђаци за вријеме школовања могу да стекну знање и праксу и да врло брзо отворе самосталну занатску радњу и стану на своје ноге - казао је Бајић, који је и предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије.

Он истиче да је интересовање за дефицитарна занимања код ученика нешто веће ове, у односу на прошлу школску годину.

- Прошле године дефицитарна занимања у Грађевинској школи уписало је само 14 ђака. У овој школској години имамо шест ученика који уче за керамичара и каменоресца, док је смјер монтер суве градње, молер и фасадер уписало свега 12 ученика - казао је Бајић.

Обрасци

Обрасци за подношење захтјева за стипендију заинтересовани могу преузети испред пријемне канцеларије у Градској управи (претинац број 64), а налазе се и на овој интернет страници. Све информације о јавном конкурсу заинтересовани могу добити путем званичне интернет странице града, www.banjaluka.rs.ba , а за додатна појашњења и на телефон 051/244-496.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана