Ватрогасна бригада у Бањалуци добила ново возило

Весна Поповић
Ватрогасна бригада у Бањалуци добила ново возило

Бањалука - Ватрогасна бригада добила је јуче ново возило за спасавање са висина и гашење пожара чија га опрема као што су љестве од 39 метара чине првим ове врсте и карактеристика у БиХ.

Кључеве овог возила у чију набавку је град уложио 1,17 милиона КМ јуче је ватрогасцима предао градоначелник Игор Радојичић.

- Ово је најсавременије ватрогасно возило са љествама којим ће наши ватрогасци у случају потребе бити спремни да спасавају људе и са небодера. Значај цивилне и противпожарне заштите је нарочито актуелизован након поплава из 2014. године када се видјело колико је потребно радити превентивно и које секторе треба ојачати. Од тада град је улагао у нову опрему и кадрове - казао је Радојичић.

Истакао је да ће у наредном периоду набављати машине за потребе цивилне заштите и то оне које чисте канале и  водотоке.

- То ће нам бити приоритет - казао је Радојичић.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун нагласио је да ватрогасци у БиХ немају возило овакве врсте.

-  За његову куповину издвојено 1,17 милиона КМ. Вриједност ове набавке најбоље показује чињеница да у наредних десет до 15 година неће бити потребе за набавком сличног возила.  Ријеч је о камиону за техничке интервенције који има љестве од 39 метара, за спасавање са висина и гашење пожара - рекао је Ћућун.

 Значај

Командир вода Остоја Вуковић казао је да је ватрогасна бригада до сада имала слично возило али са љествама које дозвољавају спасавање до десетог спрата.

- Сада ћемо моћи да покријемо све високе објекте када је ријеч о гашењу пожара и спасавање људи - казао је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана