Ватрогасна бригада често добија необичне позиве у помоћ: Извлаче псе из цијеви и премјештају птичја гнијезда

Александра Тодоровић
Ватрогасна бригада често добија необичне позиве у помоћ: Извлаче псе из цијеви и премјештају птичја гнијезда

БАЊАЛУКА - Спасавање срндаћа из шахта и дјеце која у игри заглаве прст у клупи или главу у огради само су неке од несвакидашњих интервенција бањалучких ватрогасаца, чији је посао веома стресан и захтијева велику дозу храбрости и сналажљивости.

Осим што гасе пожаре и уклањају стабла послије временских непогода, учествују и у необичним интервенцијама у којима помажу суграђанима.

Командант Ватрогасне бригаде Мирослав Малинић казао је за “Глас Српске” да често добијају несвакидашње позиве у помоћ.

- Недавно смо имали мало другачију техничку интервенцију. Наиме, спасили смо дијете које је заглавило главу у огради, у Алеји Светог Саве, а у тој интервенцији је учествовало пет ватрогасаца и једно возило - истакао је Малинић.

Потврдио је да се, у овом случају, дјечја радозналост на срећу завршила без посљедица, а дјечак је након интервенције потрчао мајци у загрљај.

Према његовим ријечима, недавно су добили позив у помоћ јер се једној Бањалучанки заглавила рука између опруга у тросједу.

- Сјећам се када нас је једном приликом звала уплашена бака, чија је унука, играјући се, заглавила прст на клупи на аутобуском стајалишту. Узели смо “лабело” и без проблема извукли прст из клупе - појаснио је Малинић.

Казао је да је било доста случајева гдје су, осим људских живота, спасавали и животиње.

- Дешавало се да смо неколико пута спасавали псе који се заглаве у цијевима. Једном смо на Крчмарицама извадили срндаћа који је упао у шахт - присјетио се Малинић.

Нагласио је да су суграђани звали у помоћ јер су их нападале вране.

- Имали смо случајева да су вране нападале пролазнике и бициклисте, вјероватно су се осјећале угрожено и жељеле су да заштите птиће у гнијезду. У таквим случајевима гнијездо премјестимо на неко мање прометно мјесто, даље од центра града - казао је Малинић.

Додао је да су се ове незгоде најчешће збивале у насељу Симе Матавуља, Новој вароши и на Булевару цара Душана.

Неоправдане интервенције

Мирослав Малинић је истакао да су у сваком тренутку спремни да реагују и помогну суграђанима у невољи, али да често добијају и неоправдане позиве који нису ургентни, што им компликује рад.

- Дешава се да нас људи зову јер им смета мјаукање мачке на дрвету. Изаћи ћемо у сусрет и спасити мачку уколико се попела високо да се не може сама спустити, али природно је да се мачка пење по дрвећу - казао је Малинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана