Ватрогасци чекају нова заштитна одијела

Весна Поповић
Ватрогасци чекају нова заштитна одијела

Бањалука - Цивилна заштита ускоро би требало да добије нову опрему вриједну 1,5 милиона КМ, а ријеч је о ватрогасним и другим заштитним средствима.

Потврдио је то шеф Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Жељко Катић. Према његовим ријечима, из буџета града за ове намјене у 2015. години планирано је 1,8 милиона КМ.

- У току је тендер за куповину заштитних ватрогасних одијела за прилаз ватри, возила, два комплета развалног алата, превозних и муљних пумпи те теретног ватрогасног комбија - навео је Катић.

Додао је да је у ову суму укључена и куповина осам електричних сирена за узбуњивање, опреме за спасавање на води и за рад ватрогасне јединице.

- Осим тога, биће купљена ватрогасна цистерна капацитета од 4.000 до 5.000 литара воде, преносне и мобилне радио-станице те два чамца са моторима и опремом - казао је Катић.

Према његовим ријечима, од почетка године за набавку опреме потрошено је 128.000 КМ.

- Купљене су напртњаче за гашење пожара, уређај за телеметрију корисника изолационих апарата, опрема за рад са опасним материјама те уређај за пуњење врећа са пијеском - истакао је Катић.

Подсјетио је да су у свим мјесним заједницама формиране јединице Цивилне заштите опште намјене.

- Обуку је прошло 600 припадника ових јединица, а око 220 се није одазвало, али имали су оправдане разлоге. Они ће ову обуку проћи идуће године - рекао је Катић.

Објаснио је да су током обуке чланови упознати са улогом и значајем јединица Цивилне заштите.

- Предочена су им њихова права и обавезе те врсте опасности које угрожавају животе људи, материјална добра и животну околину. Исто тако, упознати су са средствима, опремом и поступцима локализације и гашења пожара - рекао је Катић.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Обилићево један Обренко Славнић је рекао да је као члан ове јединице прошао обуку.

- У току обуке чланови јединице из наше мјесне заједнице су били распоређени у неколико група, а углавном је било ријечи о теоријској обуци. Надам се да то није све с обзиром на одговорност коју би требало да преузму у хитним ситуацијама - рекао је Славнић и додао да им је речено да би ускоро требало да добију и одређену опрему.

Градоначелник Слободан Гаврановић је након прошлогодишњих поплава донио одлуку о формирању јединица и тимова Цивилне заштите града Бањалука. Том приликом је објаснио да су поплаве показале да је број припадника Цивилне заштите недовољан у случају елементарних непогода и катастрофа.

Јединице

У одлуци о формирању јединица и тимова Цивилне заштите града, између осталог, пише:

- Зависно од величине мјесне заједнице и степена угрожености од елементарне непогоде и друге несреће, јединице Цивилне заштите опште намјене у свим мјесним заједницама имаће од 12 до 24 припадника. Чланови су мушкарци од 18 до 55 година старости, те жене од 18 до 50 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана