Ватрогасац продајући воду узео 364.000 КМ

Сања Амиџић
Ватрогасац продајући воду узео 364.000 КМ

Бањалука - Бивши старјешина Ватрогасне јединице Бањалука Живко Вуковић (64) у петак је пријављен бањалучком тужилаштву због сумње да је становницима који су имали проблема са снабдијевањем водом незаконито продавао цистерне воде чиме је оштетио буџет града за око 364.000 марака.

Осим Вуковића, полиција је тужилаштву пријавила и бившег шефа Одсјека за послове Цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Жељка Катића (63) због сумње да је пропустио дужност надзора и контроле над радом старјешине поменуте ватрогасне јединице.

У Центру јавне безбједности Бањалука, наводећи иницијале, рекли су да полиција Ж. В. терети за злоупотребу службеног положаја и овлашћења, те фалсификовање или уништавање пословних и трговачких књига или исправа.

- Он је од 2003. до 2015. године искористио свој положај и без одобрења надлежног одсјека продавао воду грађанима и другим правним лицима. У намјери прикривања незаконитих радњи он је уништавао финансијску документацију о уплати воде, а продајом је себи прибавио имовинску корист од 363.800 марака - казали су у бањалучкој полицији. Додали су да шефа поменутог одсјека Ж. К. терете за несавјестан рад у служби.

Према незваничним информацијама, грађани су за добијање цистерне воде уплаћивали од 50 до 250 марака, зависно од запремине.

Добијали су овјерене уплатнице, али особа која је радила на шалтеру добијени новац није одмах предавала. Она га је држала код себе, а када би се накупила одређена сума, новац би био предат директно Вуковићу, док се претпоставља да уплатнице нису приказиване у књигама.

Градоначелник Игор Радојичић у петак је рекао да једно од осумњичених лица више не ради у Градској управи јер је пензионисано, док је Вуковић на дуготрајном боловању.

Истакао је да је на чело Одсјека за послове Цивилне заштите именован нови шеф, док се на челу Ватрогасне јединице такође налази друго лице.

- Очекујем од надлежних да ураде свој посао и утврде да ли је неко нешто урадио, те да се у складу с тим и поступа. У судском поступку ће бити утврђено да ли је оштећен буџет и у ком обиму - додао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана