Васпитачима плате веће за 50 КМ: Скупштина града Бањалука усвојила одлуку о реалокацији средстава

Милош Васиљевић
Foto: Град Бањалука

БАЊАЛУКА - Одборници градског парламента усвојили су одлуку о реалокацији средстава, којом су обезбијеђен новац за повећање плата запосленим у Центру за предшколско васпитање и образовање.

Ова одлука дошла је након генералног штрајка у прошли четвртак. Реалокацијом средстава договорено повећање од 50 КМ, колико су штрајкачи и тражили.

Директорица Центра Јелена Куртиновић нагласила је да је је просјечна плата 910 КМ, што је испод републичког просјека.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је ово први пут да су одборници расправљали о стању у вртићима.

- Поједници у Синдикату хтјели су да обману све раднике Центра и иду у штрајк, иако се нису били створили услови за то. Није вријеме за штрајкове, јер нам треба мир - рекао је Станивуковић. Додао је да се показало да је штрајк био преурањен.

- Требало је да расправљамо о нацрту буџета, да одборници дају приједлоге, да их саслушамо и уврстимо у ребаланс. Ипак, скупштинска већина сада жели да усвојимо ребаланс буџета 29. децембра и да имам два дана да потрошим новац из ребаланса, да распоредим 30 милиона КМ, а знате да то није могуће - казао је Станивуковић.

Предсједник Скупштине града Младен Илић казао је како сви одборници могу да буду задовољни како је протекло скупштинско засједање.

- Регулациони план који се тиче простора око бившег кина "Козара" не може се усвојити преко ноћи, то је документ који у Скупштину града долази минимално два пута -  рекао је Илић.

Одборниц су расправљали и о стању у "Депоту", а технички директор тог предузећа Миленко Јаћимовић оптужио је град да су им продали земљиште које више не припада граду.

- Постоји пројекат за нову депонију, као и новац, али се не може градити санитарна касета, јер је земљиште уписано на "Чистоћу". Купили смо земљиште од града тако да смо у обавези да тужимо град. Продали сте нам земљу која није била ваша. Ником ово није у интересу, али молимо да овај чвор распетљамо - истакао је Јаћимовић.

Одборник СНСД-а Маринко Умичевић казао је да треба размислити да депонија буде измјештена изван Бањалуке.

Градски парламент усвојио је и одлуку о измјени дијела Регулационог плана дијела централног подручја града, као и информацију о задужењима Града и датим гаранцијама на дан 30. јун 2022. године.

"Зелено свјетло" добило је и више приједлога одлука о продужењу закупа за неколико пословних субјеката, као и информације о прошлогодишњем пословању Центра за социјални рад, Градског гробља, Завода за изградњу,  као и извјештај о раду Центра за развој пољопривреде и села.

Смањен дуг

Градски менаџер Бојан Кресојевић казао је да Скупштина града није детаљно расправљала о степену задужености града.

- На дневном реду је била тачка о стању задужености на дан 30. јун 2022. године када је дуг града износио 111,4 милиона КМ. Од почетка мандата смањили смо дуг за 24 милиона КМ, а до данас до 26-27 милиона - рекао је Кресојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана