Васкршњa изложбa у Бањалуци: Свилена чуваркућа залог за будућност

Александра Глишић
Васкршњa изложбa у Бањалуци: Свилена чуваркућа залог за будућност

Ликовна прича започета прошле године поводом Васкрса настављена је и овог априла у Галерији Соње Бикић у Бањалуци, гдје се десио сусрет стваралачких енергија.

Васкршња изложба окупила је ствараоце, међу којима су и академски сликари, а свако од њих потрудио се да на најљепши начин изради дјела посвећена овом великом празнику.

- У галерији је већ било доста радова рађених на тему Васкрса, па сам жељела да анимирам и друге ауторе да раде нешто у вези са овим празником. Посебно ме радује што су учесници изложбе полазници моје школе керамике, а осим њих, излажу бројни аматери и професионалци, који су радили различитим техникама - рекла је академска керамичарка Соња Бикић.

Сви који посјете ову галерију имају прилику да виде изузетне радове, од којих већину могу и да купе пошто је изложба продајног карактера.

Заступљене су различите технике - хеклани радови, декупаж, чуваркућа од свиле, необична јаја са асесоарима, што поставку чини потпуно разноврсном. Они који нису стигли да посјете изложбу прије моћи ће то учинити и послије Васкрса.

- Користим прилику да позовем ауторе да излажу пошто у вријеме празника људи често траже такве детаље за украшавање куће - каже Бикићева.

Један од учесника на изложби Розалија Чабрић изложила је хеклану фигуру зеца, али овај експонат није на продају.

- И прошле године сам учествовала на овој изложби, али и другим које је организовала Соња Бикић. То је одлична прилика да представим оно што радим - прича Чабрићева.

Хеклана јаја за ову изложбу радила је Слободанка Ристић-Гашић.

- Ријеч је о класичној техници хеклања, гдје се користи памук за хеклање. Користила сам углавном пластична или дрвена јаја и бојила их бијелом или црвеном бојом, а затим охеклавала. Можете офарбати цијело јаје или само половину, а техника се такође може примијенити и на правом јајету - објаснила Слободанка Ристић-Гашић.

Академска сликарка умјетница Биљана Гаврановић је и прошле године учествовала на изложби, а и сада је припремила занимљиве експонате.

- Драго ми је што сам поново дио ове приче. Изложила сам три јајета од керамике, које сам осликала бојама за керамику. Сви који имају неку идеју могу релативно брзо да је осликају, мени је било потребно неколико сати - испричала је Гаврановићева.

Млада академска сликарка Јана Куваља направила је први излет у свијет керамике.

- Представила сам три јајета, то су моји почетнички радови у керамици. Истраживала сам радећи, а било је јако занимљиво на радионици. Керамика ми се јако свиђа и већ дуго сам хтјела да пробам ту технику - истиче Куваља.

Историчар умјетности Љиљана Пердув-Мисирлић наглашава да је сваки од креативних учесника на свој начин у изабраној техници покушао да изгради споменик васкршњем јајету - симболу наде и васкрснућа, односно рађању новог живота.

- Изложена јаја су од трајног материјала, умјетнички обрађена техником сликања, декупажом, моделирањем у керамици и порцелану, охеклана или обучена у свилене тканине и намијењена су као трајни поклон. Сваки аутор је јаје обрадио у својој замисли и техници ослањајући се више на умјетнички приступ него на традицију. Коришћењем креативне иновативне декорације јаје у рукама умјетника и талентованих особа постаје мало умјетничко дјело које парира минијатурама - примјећује Пердув-Мисирлић.

Сва ова јаја, додаје, на окупу чине шарени свијет.

- Тешко је издвојити било које јаје и сврстати га у неке научне или стилске ладице, али зато цијели пројекти и све његове судионике треба подржати у њиховом креативном раду који нас оплемењује и уноси радост у наступајућим празницима - казала је Пердув-Мисирлић.

Др Снежана Кутлешић-Стевић отварајући изложбу рекла је да ће као члан Савјета за културу Скупштине града Бањалука

увијек подржавати манифестације попут ове Васкршње изложбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана