Васкрсење храма након осам деценија

Срна
Васкрсење храма након осам деценија

БАЊАЛУКА - Његово преосвештенство епископ Сава марчански поручио је данас у бањалучком насељу Паприковац на освештању Храма Светог великомученика Георгија да су храмови нешто најљепше и центар у који се сакупљају људска мудрост и вјештина, а да је врлина суштина хришћанског живота.

-Георгије је био побједоносац у духовном смислу и задобио је вјечност, а храм је посвећен њему. У насељу је постојао храм који је окупљао наш народ, а рука безбожничка га је порушила прије више од 80 година. Сада тај храм васкрсава и сада је тај храм обновљен након толико година и у њему се окупљају вјерници - истакао је епископ Сава.

Епископ марчански нагласио је да је Црква заједница из које је потекла идеја обнове храма.

-Та заједница је украсила објекат да бисмо се њему у миру молили - поручио је епископ марчански Сава.

Жељка Цвијановић истакла је да је велика част за њену породицу да кумују Храму и изразила задовољство што се овдје, на овом мјесту, након више од 80 година, поново нашла црква.

-Пресрећни смо што се овдје, након више од 80 година, поново нашла црква, украшена и лијепа, на овом мјесту гдје се окупљају мајке са малом дјецом, на мјесту које представља центар наших активности у овом насељу - поручила је Цвијановићева.

Парох паприковачки јереј Слободан Марин подсјетио је да је храм срушен 1941. године, када је утихнуо духовни живот Бањалуке, и истакао да је обновом поново подигнут храм који заслужује насеље Паприковац.

Он је рекао да ће храм красити Бањалуку и парохију, а биће сабиралиште свих вјерника.

-Та радост која се уселила у наша срца и сав труд је имао смисла, јер се имамо гдје окупљати - истакао је Марин.

Додик je рекао да су цркве и храмови неуништиви, као и да је у протеклих 20 година у Епархији бањалучкој подигнуто више од 300 храмова.

-Била ми је част и задовољство да заједно са владиком и нашим свештенством готово у свему учествујемо као представници Владе и лично како бисмо на тај начин Цркву приближили народу, дајући му прилику да се моли у храмовима - рекао је Додик новинарима у бањалучком насељу Паприковац, гдје је присутвовао Светој архијерејској литургији поводом освештања храма Светог великомученика Георгија.

Он је подсјетио да је овај храм срушен прије 80 година, а да се сада народ поново има гдје окупљати.

-Народ се увијек ваздигне, тако се диже и црква и то је симболична повезница - поручио је предсједник Српске.

Додик је честитао свим људима који су дали допринос обнови храма, истакавши да се српски народ тако окупља и држи заједно.

Литургију је служио Његово високопреосвештенство митрополит бањалучки Јефрем, уз саслужење великог броја епископа и свештенства Српске православне цркве.

Храм Светог великомученика Георгија срушиле су усташе 1941. године, а 2013. године је почела његова обнова.

У Храму се налази и чудотворна икона Пресвете Богородице Брзопомоћнице из Свете Горе.

На Светој Гори, у манастиру Дохијар, налази се прототип ове иконе који је према црквеном предању насликан у 10. вијеку, за живота оснивача те светиње, преподобног Неофита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана