Вапај родитеља чији малишани иду у приватне вртиће: Градска управа дискриминише нашу дјецу!

В. Жарковић
Вапај родитеља чији малишани иду у приватне вртиће: Градска управа дискриминише нашу дјецу!

БАЊАЛУКА - Представници родитеља чији малишани похађају приватне вртиће, траже да субвенције за дјецу у свим предшколским установама буду изједначене, а због тога су упутили дописе Омбудсмену БиХ и Кабинету предсједника Републике Српске, односно Сенату РС.

Допис Сенату Републике Српске преносимо у цјелости:

„Oбраћамо се Сенату Републике Српске и предсједнику Републике Српске као група родитеља која сматра да су права наше дјеце угрожена у погледу непоштовања Конвенције УН-а о правима дјетета (Члан 2.). Поред тога, обраћам се лично наведеним институцијама као син некадашњег члана Сената Републике Српске, проф. Чедомира Црногорца, који би сигурно покренуо ово питање у том тијелу да је жив.

Конкретно, ради се о висини новчаног износа за субвенције који Град Бања Лука издваја за дјецу која похађају предшколске установе. Наиме, наш став је да Град као институција дискриминише нашу дјецу на начин да финансијски различито третира дјецу предшколског узраста која похађају јавне и приватне вртиће. Сматрамо да је ово питање од прворазредног друштвеног и егзистенцијалног значаја за Републику Српску у деценијама које су пред нама, и надамо се да ће квалитетна расправа на ову тему изродити низ примјењивих савјета за извршне власти, како на локалном тако и на републичком нивоу.

Као прво, економска цијена јавног вртића у 2023. години износила је мјесечно 502 КМ по дјетету, а износ који су родитељи плаћали мјесечно по дјетету био је 165 КМ, као и годинама уназад. Прошле године, Град Бања Лука је за потребе Центра за предшколско образовање и васпитање издвојио нешто више од 15 милиона КМ.

Ове године, за исти Центар буџет је повећан за пет милиона КМ, тако да је економска цијена боравка дјетета у јавном вртићу за текућу годину 600 КМ мјесечно, ако не узмемо у обзир адаптацију и редовно одржавање просторија јавних вртића. С друге стране, економска цијена мјесечног боравка дјетета у приватним вртићима заиста је скочила у посљедњих годину дана, па тако у већини вртића варира између 350 КМ и 420 КМ, с тим да имамо и званичне најаве власника приватних вртића да ће због ланчаних поскупљења и инфлације сигурно доћи и до нових поскупљења.

Од Градске управе примамо субвенције на мјесечном нивоу у износу од 60 КМ.

Град је ове године, за исплату субвенција за дјецу која похађају приватне вртиће буџетом планирао 1,4 милиона КМ, а прошле године је тај износ био нешто нижи, 1,2 милиона КМ.

Из овог свега видљиво је да Градска управа и ове године не планира да прекине неравноправан однос према дјеци која похађају приватне вртиће. Управо из ових информација јасно је да је Градска управа та која подржава дискриминацију дјеце која иду у приватне вртиће тиме што покрива свако повећање економске цијене јавних вртића, па износ који родитељи мјесечно плаћају остаје годинама исти.

Истовремено, за дјецу коју су родитељи морали уписати у приватни вртић само због недостатка капацитета у јавним вртићима, Град издваја свега 60 КМ на мјесечном нивоу.

Осим тога, уколико више дјеце из једне породице иде у приватни вртић, чак и уз благи попуст, то представља озбиљан удар на кућни буџет, што онда дефинитивно има велики утицај на квалитет живота те породице.

Крајем јануара, нешто више од 2.500 родитеља дјеце која похађају приватне вртиће потписали су Иницијативу којом су тражили да Градска управа третира сву дјецу једнако, у смислу да обезбиједе једнаке субвенције за сву дјецу, а онда су је и предали заједно са копијама спискова потписа, тражећи да се састану са градоначелником и предсједником Скупштине града.

Неколико дана касније, дошло је и до састанка, али са градским менаџером, на којем не да није било конструктивног приједлога, него је однос према представницима групе родитеља и власника приватних вртића (који подржавају ову иницијативу од самог почетка) био такав да су многи од њих напустили састанак.

Сљедећи дан, родитељи и власници приватних вртића састали су се са предсједником Скупштине, који се тад упознао са приједлозима, а онда организовао састанак и наредне седмице, на којем је изнио конструктиван приједлог.

Међутим, и он сам је признао да би до брже и лакше реализације дошло да постоји и подршка од стране градоначелника. Но, услиједили су медијски иступи градоначелника на којима не само да се није осврнуо на наш захтјев за прекидом дискриминације према нашој дјеци, него је наш проблем представио као нешто што морамо рјешавати са власницима приватних вртића, те да не очекујемо да ће доћи до значајнијих повећања субвенција.

Ми смо након тих иступа поново доставили захтјев за састанком, и то искључиво са градоначелником, али до њега није дошло иако је прошло више од двије седмице од подношења захтјева.

Сваки дан наши представници зову Кабинет градоначелника с циљем да сазнају када би могло доћи до састанка, али нико не одговара на позиве. Све ове информације можете да провјерите и потврдите у Градској управи.

Имајући у виду да смо се као група информисали да је у мају прошле године објављена сјајна студија УНИЦЕФ-а под насловом ,,Студија улагања у дјецу у Републици Српској“, чије се препоруке тичу управо наше иницијативе, хтјели бисмо да вас замолимо да као организација која прати спровођење међународних докумената (као што је Конвенција о правима дјетета), покренете предмет у вези са нашим проблемом, те да, уколико је могуће, дате и своје мишљење о томе да ли и како Градска управа дискриминише дјецу предшколског узраста.

Бранко Црногорац, један од координатора Иницијативе.“

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана