Ванредна сједница једини спас

Јасмина Салопек
Ванредна сједница једини спас

БАЊАЛУКА - Други дан протеста испред Градске управе окупио је десетине родитеља и старатеља дјеце који су огорчени јер им касне исплате, а још нема одговора када ће добити свој новац.

Међу родитеље је опет изашао градоначелник Драшко Станивуковић, као и одборници Скупштине града Смиљана Моравац Бабић, Саша Лазић и Крсто Голијанин, иако су били позвани сви одборници.

Родитељи су питали шта се до сада чекало те додали да се не слажу са тим да се ребаланс буџета за претходну усваја у овој години. Станивуковић се послије вербалних напада правдао тиме да нема право реалокације те да се због неодржавања сједнице Скупштине не могу ријешити битне ствари.

Незадовољни и изреволтирани родитељи градоначелнику су упутили тешке ријечи. Назвали су га лоповом, казавши му да је “покрао читав буџет да би радио кружне раскрснице и токове”.

Једна мајка упитала је Станивуковића зашто нису одобрили Центру за социјални рад пет милиона КМ, већ милион мање, на шта је он одговорио да су у буџету имали мање приходе него што је било потребно и планирано. Неколико њих градоначелника је назвало “Гринчом који је украо Божић” дјеци и родитељима. Станивуковић је од родитеља тражио да против њега поднесу кривичну пријаву, да тужилаштво обави своје и да, када он оде у затвор, они преузму његову функцију и ријеше проблем.

Са друге стране, тврди предсједник Скупштине града Љубо Нинковић, Станивуковић је више од 350.000 КМ потрошио на само 16 радника, а што је утврдила буџетска инспекција и за шта је поднио кривичну пријаву.

- Паре је трошио на своје миљенике, елитни одред. Такође радницима по уговору о дјелу, њих 116, да је давао само по 1.500 КМ за годину дана, то је два и по милиона. Потрошио је паре које припадају пољопривредним произвођачима и корисницима туђе његе и помоћи - рекао је Нинковић и додао да је 230.000 КМ Станивуковић дао за путовања на која је водио фотографе, али и субвенције својој тетки да отвори фризерски салон.

- Због тога је радницима Градске управе угрожена 12 плата - додао је он.

Родитељи су инсистирали на састанку са Нинковићем, да би чули његове приједлоге, али и шта он мисли о читавој ситуацији и које рјешење нуди. Како су рекли, Нинковић је предложио да они Станивуковићу упуте захтјев за одржавање хитне ванредне сједнице на којој ће се наћи само једна тачка, а то је исплата заосталих средстава града према Центру за социјални рад.

Једина могућност за исплате плата и других давања је доношење ребаланса буџета града Бањалука. Пословник каже да је предсједник Скупштине града дужан да закаже сједницу.

Станивуковић се осврнуо и на обраћање Нинковића оцијенивши да је изнио “низ клевета и пријетњи на рачун градоначелника и његових сарадника те нетачних информација”.

- Много лажи је изнесено. Тај човјек неспреман држи прес-конференције. Ми смо имали једнократне уговоре о дјелу када је ријеч о “Кочићевом збору” и осталим активностима - објаснио је Станивуковић одговарајући Нинковићу те је додао да ће доставити извод са рачуна.

Теме и дилеме

Љубо Нинковић је рекао да жели да разјасни “неколико тема и дилема које су Станивуковић и градски менаџер Бојан Кресојевић и неки одборници ПДП-а гурнули у јавност”.

- Добио сам захтјев за сједницу гдје желе да буде ријешено питање 12. плате радника Градске управе. Станивуковић је тај новац потрошио на нешто друго, за шта ће кривично одговарати - истакао је Нинковић.

Према његовим ријечима, три и по милиона потрошена су мимо буџета.

- Од та три и по милиона могло је бити дато Дому здравља, Центру за социјални рад, могле су да буду дате субвенције пољопривредницима - каже Нинковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана