Вандали ломе ноћу и пролазе без казне

Марија Шормаз
Вандали ломе ноћу и пролазе без казне

БАЊАЛУКА - Уништавање комуналне опреме и саобраћајне сигнализације свакодневна је појава у Бањалуци, а штета коју проузрокују вандали годишње износи више од 200.000 КМ.

Казали су ово за “Глас Српске” из Градске управе те додали да вандали најчешће уништавају саобраћајне знакове, аутобуска стајалишта, корпе за отпатке, дјечија игралишта и друго.

- Иако зеленило не спада у комуналну опрему, потребно је нагласити да је управо уз комуналну опрему оно најчешће на мети несавјесних суграђана - кажу из Градске управе.

Додају да је само прошле године штета на оштећеним саобраћајним знаковима износила око 50.000 КМ, а када је ријеч о комуналној опреми уопште, штете су и веће од 200.000 КМ на годишњем нивоу.

Мол на ријеци Врбас у близини дворане “Обилићево” недавно се поново нашао на мети вандала, а на дјечијем игралишту у улици Југ Богдана покидани су реквизити за игру. У оба случаја, починиоци су остали некажњени.

- Нажалост, у већини случајева веома је тешко идентификовати починиоца, с обзиром на то да комуналну опрему свјесно уништавају у касним вечерњим или раним јутарњим часовима - рекли су из Градске управе и додали да у овим случајевима казна за физичка лица износи 100 КМ.

У мјесној заједници Старчевица казали су да су улагања у комуналну опрему у овом насељу пријеко потребна.

- Ниједно игралиште на Старчевици одавно није санирано. У претходне двије године није ништа урађено, не само кад се ради о игралиштима - каже за “Глас Српске” предсједник Савјета мјесне заједнице Старчевица Драгомир Ђукић.

Додао је да је Градској управи упутио захтјев у којем је тражио санацију свих игралишта, клупа, канти за бацање отпадака као и уређење јавних шеталишта и степеништа те уређење аутобуских стајалишта.

- Нисам добио одговор иако сам све предао на вријеме. Пасарела на Старчевици је такође у лошем стању. Није безбједна, вире инсталације и цијеви, а ту свакодневно пролазе дјеца - појаснио је Ђукић и додао да је потребна хитна санација.

Грађанска патрола

Када је ријеч о апликацији “Грађанска патрола” из Градске управе кажу да становници свакодневно достављају пријаве.

- Најчешће се односе на бацање смећа ван мјеста предвиђених за то, непрописно одлагање кабастог отпада, оштећење коловоза, саобраћајних знакова, јавних и зелених површина. Стижу нам и пријаве кварова на јавној расвјети, зачепљених сливника и слично. Још једном апелујемо да суграђани чувају заједнички градску имовину и инвентар - кажу у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана