Вађење средњовјековног мача из Врбаса 16. и 17. октобра

Агенције
Вађење средњовјековног мача из Врбаса 16. и 17. октобра

БАЊАЛУКА - Музеј Републике Српске је у сарадњи с Ронилачким клубом „Бук” и Заводом за заштиту културно - историјског и природног насљеђа РС, започео реализацију пројекта „Врбашки мач у камену”.

Ријеч је о средњовијековном мачу којег је у ријеци Врбас пронашао рониоц Ронилачког клуба „Бук”. Рониоци су након овог проналска контактирали Музеј РС, те је одмах приступљено припремању стручног вађења и планирању конзервације и рестаурације, као и излагању експоната.

Проналазак једноипоручног или бастардног мача у кориту ријеке Врбас представља значајно археолошко откриће јер је на територији Града Бањалука, у протеклих скоро деведесет година, колико постоји Музеј РС, пронађен само један средњовјековни мач и то доста оштећен, а који се данас чува у Збирци средњовјековног оружја и оклопа.

“Овакав тип бастардног мача, колико се може процијенти на подводном снимку и у фотографијама, а на основу типолошке анализе сјечива, накрснице и јабучице мача, кориштен је у раздобљу од задње четвртине 13. до прве половине 15. вијека. Овакви мачеви на нашим просторима су релативно ријетки, због чега је његово спашавање и конзервација од приоритетног значаја, како за Музеј, тако и за Град Бања Лука и РС”, рекли су у Музеју РС.

Вађење мача из ријеке биће реализовано 16. и 17. октобра, а тиму, који ће радити  су Ана Ћурић, ронилац-биологиња, Милан Родић ронилац, Ивана Панџић археологиња-ронилац, Борис Трнинић ронилац-предсједник „Бук-а”, Дарко Вучић ронилац-сниматељ и Јанко Врачар, музејски савјетник историчар.

Темељно чишћење и конзервација биће рађени непосредно након вађења мача у Музеју РС, за шта је надлежан конверватор Централног института за конзервацију у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана