Уз врућ кестен слађа шетња

Данијела Стоканић
Уз врућ кестен слађа шетња

Бањалука - Од шетње градом и нашим лијепим алејама једући врућ кестен нема ништа слађе! Чим осјетим мирис печеног кестена и чујем како одзвања док га продавац просијава кроз велико решето, знам да је јесен.

Тако прича становник Нове вароши Бобан Анђелић (74) и напомиње да га сама помисао на кестен и алеје асоцира на дане младости и, по њему, нека срећнија времена.

- Бањалука је чувена по свом дивљем кестену, али овај питоми је знао да загрије и руке и душу у прохладне јесење дане. Шетало се с цуром, а из папирнате врећице вадило и јело вруће кестење. Онако гаравих руку, а богами и уста, све је било слатко. А није било ни скупо. Данас је то за нас пензионере луксуз - прича Анђелић.   

Брачни пар Каракаш из Мотика годинама пече и продаје кестен. Пећ су поставили близу ОШ "Георги Стојков Раковски" у Новој вароши, гдје су им ђаци најчешће муштерије.

- Најдражи купци су нам дјеца, која чим заврше са наставом дотрче код нас. Предлажу нам да дођемо ујутро и за вријеме великог одмора печемо кестен. Неки од њих донесу 50 фенинга и траже 200 грама печеног кестена или питају колико могу добити за 20 фенинга - рекла је Каракаш.

Додаје да им киша не квари посао.

- Килограм печеног кестена продајем за 12 марака. Дјеца најчешће купују 100 грама. За припремање кестена задужен је супруг, а ја за вагање и продају - испричала је Мира Каракаш.

Продавац кестена у центру, који није хтио да му име објавимо, истиче да је код њега килограм кестена 15 марака.

- Како дани одмичу, тако ће и цијена падати. Кестен набављам у Мотикама, а ранијих година се дешавало да по ову посластицу одем и у Костајницу у Републици Српској или истоимено мјесто у Хрватској које је чувено по кестену - рекао је продавац, хвалећи се да купци долазе са свих страна.

И док смо разговарали с њима, по своју кесицу кестена дошли су туристи из Словеније.

- Обоје волимо печени кестен. Иако га у посљедње вријеме у јесен припремају и продају и у другим, такорећи, европским градовима, први пут ову посластицу сам пробао у Бањалуци оне вечери када сам запросио своју супругу. Од тада је кестен симбол наше љубави - рекао је Матеј Новак уз осмијех, док је нудио супругу Бранкицу врућим, тек печеним кестеном.

Локације

Печени кестен у граду на Врбасу може да се купи на 13 локација, које је Градска управа додијелила на основу јавног огласа.

>Булевар војводе Живојина Мишића

>Гундулићева улица

>Улица Мајке Југовића

>Угао Ц. Лазара и С. Злопоглеђе

>Улица Драгише Васића

>Улица Краља Петра Другог Карађорђевића

>Улица Скендера Куленовића

>Угао улица Краља Петра Првог Карађорђевића и Патре

>Улица Теодора Колокотрониса

> Угао улица Југ Богдана и Церске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана