Уз бесплатан плац лакше до крова над главом

Милош Васиљевић
Уз бесплатан плац лакше до крова над главом

БАЊАЛУКА - Градоначелник Драшко Станивуковић најавио је иницијативу према којој ће породице са четворо и више дјеце са подручја града добити бесплатне плацеве за градњу кућа, уколико немају ријешено стамбено питање.

Како је рекао, предложиће Скупштини града закључак о покретању иницијативе за измјену Закона о стварним правима.

- Циљ је стамбено збрињавање породица са четворо и више дјеце. Предложићемо ову иницијативу Скупштини града, јер то је наш посао, а њихов је да одлуче да ли ће и даље наставити са блокадом добрих одлука - поручио је Станивуковић.

У Градској управи кажу да им се већ дуже вријеме обраћају вишечлане породице са захтјевима за трајно рјешавање стамбених питања.

- Осим могућности додјеле једнократне новчане помоћи за побољшање услова становања породица са четворо и више дјеце, коју град додјељује вишечланим породицама, које већ имају у власништву стамбену јединицу или земљиште на којем се налази стамбена јединица, не постоји начин за трајно рјешење стамбених питања ових породица, које немају у власништву стамбену јединицу или земљиште на којем се налази стамбена јединица, јер важеће одредбе Закона о стварним правима не предвиђају могућност располагања земљиштем у власништву града, без накнаде, у сврху изградње стамбених објеката породицама са четворо и више дјеце - појаснили су из града.

Питање крова над главом горући је проблем многих вишечланих породица, каже за “Глас Српске” предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце Јован Радовановић.

- То је добар приједлог. Вјерујем да ово неће остати само мртво слово на папиру те да ће свакодневицу породицама са четворо и више дјеце учинити лакшим. Била би велика ствар да добију плац, да имају гдје да саграде дом. Пуно је оних који су подстанари и који би да коначно ријеше стамбено питање - рекао је Радовановић.

Сабина Драгановић живи у подстанарској кући у Српским топлицама са четворо дјеце. Како је казала за “Глас Српске” недавно је остала и без мужа који је преминуо па би њеној породици плац добро дошао да коначно ријеше стамбено питање.

 - Свака помоћ добро би нам дошла, а нарочито бесплатан плац, јер желим да моја дјеца не буду подстанари. Надамо се искрено да ће доћи до реализације ове идеје, а мислим да је мање важно у којем дијелу града би плацеви били додијељени - казала је Драгановићева.

Стуб друштва

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце Јован Радовановић казао је да породица мора бити на првом мјесту.

- Породица је стуб сваког друштва и мора поново постати приоритет - рекао је Радовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана