Уводе се модерни електронски сервиси

Срна
Уводе се модерни електронски сервиси

БАЊАЛУКА - Град Бањалука започео је имплементацију пројекта увођења модерних електронских сервиса у склопу остваривања циљева еУправе, како интерне дигиталне трансформације, тако и успостављања нових електронских сервиса према грађанима и привреди, саопштено је данас из Градске управе.

 Из Градске управе наводе да је ријеч о ПИПЛС пројекту, којег примарно финансира Шведска, а суфинансира и имплементира УНДП у сарадњи са партнерским јединицама локалне самоуправе.

Савјетник градоначелника Бањалуке за друштвене дјелатности Милада Шукало појаснила је да се градска администрација одавно опредијелила да дигитализује своје услуге, а сада овај пројекат креће у реализацију.

Шукало је навела да је дигитализација одувијек била један од приоритета.

"У протеклом периоду интензивно смо тражили донаторе који би подржали један овакав значајан пројекат и имали смо срећу да смо кроз пројекат ПИПЛС/ТАФ, који реализује УНДП, аплицирали и успјели да добијемо финансијска средстрва за пројекат, који у себи садржи и компоненту која се односи на електронско управљање документима унутар Градске управе, без папирологијеЊ, каже она.

Она је поручила да градска администрација детаљно анализира све оно што је до сада урађено, да је циљ да се сви софтвери увежу у један компактан систем, да се свим грађанима омогући да све услуге градске администрације добију кроз дигиталне ресурсе, као и да је ово тек прва фаза пројекта.

Консултант кога је ангажовао УНДП на пројекту успостављања дигиталне трансформације у Граду Бањалуци Александар Мастиловић поручио је да је имплементацијска фаза увођења модерних електронских сервиса дио и интерне дигиталне трансформације и екстерне дигиталне трансформације, те да ће се даље кроз успостављање нових електронских сервиса према грађанима и привреди показати да је од великог значаја за локалну заједницу и видљиво унапређење квалитета услуга јавне управе.

"Основни циљ овог пројекта јесте да Град Бањалука, као орган управе, буде способан да одговори на агилан начин на све убрзанији темпо живота али и повећан обим потреба за услугама, како физичким лицима, односно грађанима, тако и привредним субјектима, који захтијевају сервисе високог квалитета“, рекао је Мастиловић. Мастиловић је поручио да је Град препознао трендове, те је у сарадњи са међународним организацијама, али и уз своје ресурсе и подршку својих запослених, започео неколико кључних пројеката.

"Град Бањалука се припрема да у наредном периоду омогући постављање веб сервиса, који би требало да буду доступни на званичној интеренет страници Града, помоћу којих ће грађани и привреда моћи да комуницирају и на формалан начин са управом, наравно уз примјену електронских потписа и печата, те да подносе захтјеве и да на тај начин запримају рјешења, одлуке, мишљења, да прате у реалном времену статусе својих предмета и фазу рјешавања", каже он.

Према његовим ријечима, на тај начин ће се успоставити један нови ниво двосмјерне комуникације између управе и грађана, што је од великог значаја. Он је додао да циљева има неколико, а ефекат који ће се осјетити у самом граду јесте значајно убрзавање процеса и олакшавање рада запосленик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана