Уведене редукције у Љубачеву, Крминама и Агином Селу

Јана Кезић
Уведене редукције у Љубачеву, Крминама и Агином Селу

БАЊАЛУКА - Велика потрошња воде усљед изузетно високе температуре ваздуха задала је велике проблеме у снабдијевању водом те су из бањалучког “Водовода” најавили увођење редукција на појединим дијеловима територије коју покривају.

Из овог предузећа поручили су да је прва редукција почела у уторак, када су у 22 часа затворени цјевоводи према Крминама и Агином Селу, како би одређена количина воде била преусмјерена према Љубачеву, Јаворанима и Мемићима. Најавили су да ће у наредном периоду, у овим насељима бити редукције воде свако друго вече с почетком у 22 часа.

- Редукција ће трајати данас до 12 часова. Доња Кола и Рекавице су критична подручја, али резервоар за сада издржава - казали су у “Водоводу”.

Из “Водовода” апелују да становници воду троше савјесно и рационално за основне потребе, а никако за заливање башта, зелених површина, пуњење базена, прање аутомобила и слично.

- На тај начин биће омогућено свим потрошачима да имају довољно воде за пиће, као и очување система за снабдијевање водом - рекли су у овом предузећу.

Члан Савјета МЗ Љубачево Раденко Вујасин казао је за “Глас Српске” да мјештани овог насеља већ два мјесеца немају редовно снабдијевање водом.

- У “Водоводу” су најавили редукцију. Сматрамо да је потребно увести да се то редовно прати и да се пумпе контролишу. Није спорна ни редукција, али не може неко имати стално воду, а неко никако - рекао је Вујасин.

Нагласио је да се дешавало у протекла два мјесеца да вода дође тек у 23 часа када људи обично спавају, а када устану воде опет нема.

- Мјештани су огорчени. Само желе да имају редовно воду коју уредно плаћају, а немају је љети када је најпотребнија - рекао је Вујасин.

Додао је да у Љубачеву постоје многи објекти којима прекиди у снабдијевању водом отежавају пословање.

- Имамо етно-село Љубачке долине које годишње посјети око 60.000 људи, затим фирма “Дрворез” која има 70 запослених, куће које се издају, а сви они су блокирани када нема воде - рекао је Вујасин.

Шеф Одјељења за сеоски водовод у “Водоводу” Срђан Коњевић потврдио је за “Глас Српске” да су се недавно чули са представницима МЗ Љубачево, чији су мјештани имали проблем са водом и одмах су реаговали.

- То се десило протеклог викенда јер је дошло до повећане  потрошње и одмах смо реаговали. У наредном периоду свака два дана затвараћемо цјевоводе за Крмине и Агино Село, како би Љубачево добило воду - рекао је Коњевић.

Коњевић каже како нема информацију да мјештани Љубачева немају уредно снабдијевање водом два мјесеца.

Стричићи

Предсједник Савјета МЗ Раде Божић потврдио је да без воде повремено остају и мјештани Стричића.

- Испоруке су обично редовне, али има неколико заселака који имају проблеме са испоруком па некада воду имају, а некада не - рекао је Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана