Утврђено пет спорних диплома запослених у Градској управи Бањалука

ГС
Foto: А. Чавић

Град Бањалука је протеклих мјесеци интензивно радио на провјерама диплома запослених и то на начин да су дипломе провјераване у установама које су издале диплому.

"Досадашњим провјерама диплома запослених у Градској управи,  потврђено је да се дипломе пет запослених не воде у службеним евиденцијама школа у којима су издате, односно да лица која су дипломе приложила код запошљавања у Градској управи нису завршила образовање у овим школама", саопштено је из Градске управе Бањалука.

Наводе да се ради се о дипломама Техничке, Економске и Школе ученика у привреди у Бањалуци, те да је о о овим сазнањима обавијештен је Инспекторат Републике Српске, који је предмете прослиједио на даље поступање у Центар јавне безбједности Бањалука, Цектор криминалистичке полиције МУП Републике Српске.

"Код спорне дипломе Економске школе, поред чињенице да се поменуто лице не води у школској евиденцији, на дипломи је уочен читав низ техничких недостатака, јер је на приложеној дипломи уписан погрешан назив струке, погрешно име директора и његов потпис, а печат на дипломи није истовјетан печату који се користио у школи у периоду када је диплома наводно издата", рекао је шеф Кабинета градоначелника Владимир Грујић.

Чланом 86. Закона о државним службеницима и намјештеницима Републике Српске дефинисано је да државном службенику радни однос престаје, између осталог, „ако је приликом заснивања радног односа прећутао или дао нетачне податке који су били од значаја за заснивање радног односа“, тако да ће у наредном периоду против ових радника бити спроведене све законске процедуре.

Објашњава да су, када је ријеч о дипломама високе стручне спреме, до сада провјерене дипломе већине приватних високо-школских установа из БиХ, од којих су добијене потврде да су стечене по закону, док ће дипломе стечене на државним универзитетима, због специфичних процедура, бити предмет провјере у наредном периоду.

"Велики проблем код провјере диплома представљају дипломе које су издале образовне институације које су престале са радом, због чега се дипломе морају провјеравати у Архиву РС, као и дипломе издате у земљама региона. До сада су провјерене дипломе 45 средњих школа и 13 приватних факултета, а од појединих још очекујемо одговор. Преостаје да се провјери 297 диплома државних факултета", истакао је Грујић.

Чланом 347. Кривичног закона Републике Српске, за кривично дјело израде и употребе лажне јавне исправе, запријећене су казне до 5 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана