Утврдити чињенице у случају објекта у Грчкој улици

Срна
Утврдити чињенице у случају објекта у Грчкој улици

Бањалука - Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић овластио је три правника са дугогодишњим искуством да изврше увид у цјелокупан спис предмета који се односе на објекат у Грчкој улици број четири у Бањалуци.

Овлаштени правници задужени су да, након што изврше увид у предметни спис, директору Управе и надлежним помоћницима доставе информацију са налазом и мишљењем у вези са вођењем поступка по захтјеву предузећа "Наш дом " из Бањалуке.

"Рок за достављање инфомације је пет дана, о чему ће јавност бити обавијештена", саопштено је из Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове поводом информација које су се појавиле у медијима у вези са објектом у центру Бањалуке у који је смјештена Јавна установа "Раднички универзитет".

У Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове Срни је речено да је у управним поступцима по захтјеву предузећа "Наш дом" за претварање права кориштења у право својине над земљиштем у Грчкој улици учествовао посредством Правобранилаштва Републике Српске - сједиште замјеника Бањалука.

У Управи кажу да су, по захтјеву града за ванредно преиспитивање пресуде бањалучког Окружног суда, спис предмета доставили Врховном суду, а да о томе још није одлучено.

У Градској управи Бањалуке Срни је речено да су предузели све неопходне правне радње да би заштитили право власништва над објектом у Грчкој улици број четири који је, како наводе, у власништву града Бањалуке, а не предузећа "Наш дом".

Према њиховим наводима, власништво града Бањалуке утврдио је, између осталог, и Врховни суд Републике Српске који је још 2006. године, након приватизације овог предузећа, обавезао "Наш дом" да овај објекат преда граду Бањалука, а да "Наш дом" и даље покушава да се представи као власник објекта.

Из Градске управе додају да је овај објекат у катастру уписан као "школска зграда - споменик културе", а да, према Закону о приватизацији државног капитала, предмет приватизације не могу бити објекти од општег културног и историјског значаја који су предузећима, па тако и "Нашем дому", дати на кориштење, а не у власништво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана