Уточиште за дјецу у скитњи и жртве породичног насиља

Невена Рељић
Уточиште за дјецу у скитњи и жртве породичног насиља

БАЊАЛУКА - Дјеца у скитњи и жртве породичног насиља од 19. децембра моћи ће користити прихватилиште у оквиру Дома за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић”, а од идуће године за малишане са сметњама у развоју биће уведена и услуга “Предах”.

Директор Дома Владимир Кајкут казао је за “Глас Српске” да ће прихватилиште врата отворити од 19. децембра, када ова установа прославља и крсну славу. У склопу њега склониште ће добити дјеца у скитњи, те малишани жртве породичног насиља, а којима је хитно потребна привремена заштита и смјештај. Прихватилиште би требало да буде ургентни смјештај за 60 дана, док се смири ситуација у биолошкој породици, те би тада Центар за социјални рад одлучио да ли се дијете враћа у биолошку или се шаље на смјештај у хранитељску породицу.

- Прихватилиште омогућава додатну прилику за дијете и породицу да се отклоне препреке њиховом заједничком животу у средини у којој живе, односно поступи по плану сталности - рекао је Кајкут.

Нагласио је да је капацитет прихватилишта 12 корисника који ће добијати подршку стручних лица.

- Планирано је да уз њих буде шест запослених и то васпитно особље, медицинска сестра те подршка стручног тима у зависности од потреба. Такође, вршићемо и едукацију те супервизију запослених - казао је Кајкут.

Истиче да нову услугу “Предах” планирају увести почетком идуће године.

- “Предах” представља краткорочни и повремени смјештај дјетета са сметњама у развоју или без њих, а који се обезбјеђује као дневни, викенд или вишедневни смештај, чиме се пружа подршка како дјетету тако и породици дјетета - испричао је Кајкут.

Додао је да је циљ ове услуге врло значајан те да је капацитет највише 20 корисника.

- Овим се обезбјеђује краткорочна и повремена њега дјеци и младима са или без сметњи у развоју, унапређују се и развијају вјештине самосталног живота, стварају могућности за укључивање у заједницу, као и за развијање, очување и унапређење снаге породице - изјавио је Кајкут.

Додао је да се услуга смјештаја пружа дјеци и младима са сметњама у развоју узраста од пет до 18 година. У току године корисници ће моћи да бораве најдуже до 45 дана, с тим што смјештај може трајати највише 10 дана у континуитету.

Помоћ

Услуга “Предах” омогућава породици да се опорави, одмори и сабере ресурсе за даљу бригу о дјетету.

- Корисници ће бити особе са интелектуалним тешкоћама, сметњама у говорно-гласовном развоју те са вишеструким сметњама у развоју које живе у биолошким, хранитељским или усвојитељским породицама - рекао је Владимир Кајкут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана