Уточише гдје дјечије трауме нестају

Јасмина Перишић
Уточише гдје дјечије трауме нестају

Бањалука - У Дневном центру за дјецу у оквиру Удружења грађана "Нова генерација" свакодневно борави петнаестак малишана, који су углавном жртве насиља у породици, али и алкохолизма, лоше материјалне ситуације и развода родитеља, па им је због занемаривања потребна подршка.

Дјеца узраста од пет до 18 година у овом  центру проналазе сигурно уточиште, гдје превазилазе трауме, играју се и уче, а у вријеме школског распуста број дјеце у Центру буде и дупло већи.

Директор Удружења "Нова генерација" Маша Мирковић рекла је да у Дневном центру бораве углавном дјеца из социјално угрожених породица.

- Долазе на препоруку Центра за социјални рад, али и школе, јер од 2011. године имамо сарадњу са свим школама. Инсистирамо да их први пут доведу родитељи како би боље упознали њихове проблеме и потребе - рекла је Мирковићева.

Истиче да велики број дјеце која одрастају у тешким  околностима бјежи из несигурности породичног дома и доста времена проводи на улици, па је Центар идеално рјешење које радо прихватају.

- Савјетима, подршком и едукативним приступом радимо на превазилажењу трауматских и стресних животних искустава дјеце. Циљ је да нам дјеца континуирано долазе, како би се видјели резултати, а већина њих доводе и другу дјецу јер су задовољни - казала је Мирковићева.

Додаје да малишани у Центру напредују у сваком погледу. Они постижу бољи резултат у школи, усвајају хигијенске навике, али и граде бољи однос са вршњацима и старијим особама.

- Имају на располагању и едукативно-превентивне и креативне радионице, те разне врсте спортских активности.  Наши волонтери се друже с њима и помажу им у учењу. Обезбијеђена су им два оброка и ужина, а два пута годишње организујемо и сезонску донацију гардеробе. У зависности од донација, добијају и пакете хигијене и хране, а почетком школске године организујемо акцију подјеле школског прибора и књига - испричала је Мирковићева.

Истакла је да је један од циљева њиховог рада и да што већи број грађана укључе у ову причу.

- Спроводимо хуманитарне акције за ове малишане, који често немају ни кревет ни редован оброк. Апелујемо на грађане и све добре људе да пријаве сваки вид насиља над дјецом - поручила је Мирковићева.

Капацитет

Маша Мирковић сматра да је неопходно отворити више оваквих центара на подручју града.

- Наш центар је у Новој вароши и углавном нам долазе дјеца из тог дијела града, са Петрићевца и из Лазарева. Имамо капацитете за 30 дјеце и сматрам да је потребно да постоје бар још два оваква центра - казала је Мирковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана