Усвојена Стратегија демографског развоја

Д. Б.
Усвојена Стратегија демографског развоја

БАЊАЛУКА - Усвајањем Стратегије демографског развоја за период 2023 - 2030. године Бањалука је постала први град у Српској који је добио овај важан стратешки документ, саопштено је из Градске управе.

- Он представља искорак у правцу систематизовања различитих до сада међусобно неповезаних мјера и активности, које имају одговарајући демографски утицај, било да је ријеч о утицајима на природно кретање, наталитет, фертилитет и морталитет, миграције или старење становништва, наведено је у саопштењу Градске управе.

Такође израдом стратегије апострофираће се и интензивирати мјере које имају директан утицај на демографске токове и кретања. Из Градске управе још истичу да је важно напоменути да се на подручју града спроводи више пронаталитетних мјера, попут новчане подршке приликом рођења дјетета, суфинансирања боравка дјеце у приватним вртићима и значајне подршке Центру за предшколско васпитање и образовање.

- Ту је стипендирање ученика и студената, једнократне новачне подршке за побољшање услова становања породица са четворо и више дјеце, суфинансирање поступка вантјелесне оплодње, подршка Удружењу “4+”, бесплатан јавни превоз за пензионере те средњошколце и студенте из вишечланих породица, набавка уџбеника за основце и слично, саопштено је из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана