Усвојен ребаланс буџета Бањалуке, сви капитални пројекти биће реализовани

Срна
Усвојен ребаланс буџета Бањалуке, сви капитални пројекти биће реализовани

БАЊАЛУКА - Скупштине града Бањалука усвојила је данас ребаланс буџета за ову годину у износу од 155 милиона КМ.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је да ће сви капитални јавни пројекти у овом граду бити исфинансирани и реализовани, иако градски буџет биљежи пад прихода због економске кризе узроковане епидемијом вируса корона.

Он је на сједници рекао да ће до новембра бити завршени велики јавни пројекти, изузев моста у насељу Српске Топлице чија би изградња требало да буде окончана у децембру.

Радојичић је напоменуо да је буџет на свим ставкама, и приходовним и расходовним, доживио велике промјене с обзиром на то да је ова година усљед епидемије донијела економску кризу и рецесију.

"На једној страни имали смо низ уштеда које смо морали остварити, а на другој страни два концептуална политичка става - да не обустављамо ниједну капиталну инвестицију јер би то довело до нове спирале кризе, незапослености и мање упослености домаћих фирми и да се не иде на смањење плата буџетским корисницима", појаснио је Радојичић.

Према његовим ријечима, стање у буџету је нешто боље од очекиваног захваљујући четири милиона КМ, које је обезбиједила Влада Републике Српске кроз програм подршке локалним заједницама.

Радојичић је истакао да је успјешно реализована емисија обвезница од 12 милиона КМ која је финансијски затворила ову годину када је ријеч о свим капиталним инвестицијама.

Послије пакета мјера за помоћ пословној заједници, на данашњој сједници је донесен и пакет мјера које се односе на олакшице и субвенције за грађане, првенствено оне који се налазе у стању социјалну потребе.

Тако се уводи субвенција за утрошену воду - три метра кубна по члану домаћинства за социјално угрожене породице, затим субвенција за ђачке мјесечне карте за јавни превоз, те за легализацију грађевинских објеката.

"Овај пакет мјера вриједан је укупно око два милиона КМ, а средства су издвојена из градског буџета", навео је Радојичић.

Бањалучки парламент је данас донио и одлуку о продаји двије нове локације у Пословној зони Јелшинград укупне површине око 20.000 метара квадратних и укупне вриједности нешто мање од два милиона КМ.

Донесена је и одлука о измјени регулационог плана који се односи на нови мост у насељу Долац, чиме су се стекли услови за расписивање тендера и почетак радова већ ове јесени.

Прихваћен је приједлог одлуке о оснивању Професионалне територијалне ватрогасно- спасилачке јединице града, као и приједлог одлуке о продаји гаража у Улици Саве Љубоје.

Коментаришући рад градског парламента у протекле четири године, пред којим је било око 3.500 тачака дневног реда, Радојичић је рекао да је изузетно задовољан и да је Скупштина радила конструктивно и квалитетно.

"Имали смо стабилну скупштинску већину, што је први предуслов да бисте могли да доносите одлуке. Градска скупштина је била учесник многобројних одлука и трансформација у граду и то се највише види на бројним капиталним улагањима, којих је у ове четири године било између 100 и 150 милиона КМ", нагласио је Радојичић.

Одборници су данас усвојили 77 од 106 тачака дневног реда. Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић заказао је наставак 41. сједнице за сутра у 9.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана