Усвојен нови цјеновник у јавном превозу у Бањалуци

Срна
Усвојен нови цјеновник у јавном превозу у Бањалуци

БАЊАЛУКА - На данашњој сједници Скупштине града Бањалука, између осталог, договорен је нови цјеновник у јавном превозу, субвенције за гријање, као и веће стипендије за ученике и студенте.

Из Градске управе Бањалука је саопштено да ће у вези с цјеновником у јавном превозу град на себе преузети терет поскупљења за студенте, средњошколце и пензионере.

Претходно су одбијени амандмани Клуба одборника СНСД-а на овај цјеновник према којима је, између осталог, тражено да град издвоји пола милиона КМ мјесечно за јавни превоз.

Предсједник Скупштине Бањалуке Младен Илић је рекао да је данашњим засједањем завршена прича у вези са јавним превозом с обзиром да је усвојен нови цјеновник.

"Дошли смо до консензуса у вези са великим бројем тачака. Имали смо расправу у вези са спорним регулационим планом у центру града и сви смо сагласни да је ово горући проблем који је задесио град", рекао је Илић.

Он је истакао да је ово посљедње засједање пред изборе у октобру, те да одмах након избора очекује сједницу Колегијума, а потом у другој половини мјесеца и нову сједницу градског парламента.

Скупштина је данас усвојила одлуку о повећању стипендија ученицима и студентима, тако да ће она за ученике по основу успјеха и социјалног статуса са 80 КМ бити повећана на 100 КМ, а за студенте по истим основама са 130 на 150 КМ.

Када је ријеч о стипендијама за дефицитарна занимања односно струке, за средњошколце је предложено повећање са 160 на 170, а за студенте са 250 на 260 КМ.

Усвојена је нова одлука према којој је инвеститор који гради колективни стамбено-пословни објекат, колективни стамбени објекат или пословни објекат површине веће од 1.000 квадрата дужан да обезбиједи садњу једног дрвета на сваких 500 квадрата површине.

На засједању Скупштине Бањалуке донесена је и одлука о одобравању субвенција привредном друштву "Еко топлане", према којој ће град издвојити два милиона КМ за ове субвенције како не би дошло до поскупљења гријања.

"Зелено свјетло" добила је и одлука о поступку додјеле субвенција за набавку опреме за опремање кабинета за практичну наставу средњих стручних школа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана