Уштеде за привреднике и грађане 570.000 КМ

Срна
Уштеде за привреднике и грађане 570.000 КМ

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић донио је одлуку о усвајању препорука којим ће привредници и грађани остварити годишње уштеде од око 570.000 КМ у новцу и пет и по дана по једном административном поступку пред Градском управом.

Усвојене препоруке су директан резултат сарадње и техничке подршке Групације Свјетске банке и Амбасаде Велике Британије у оквиру Пројекта привлачења инвестиција и унапређења пословног окружења на локалном нивоу /LIFE/ којем је Бањалука приступила у децембру прошле године, саопштено је из Градске управе.


Овим измјенама снижена је цијена такси и накнада за провођење административних поступака пред службама Градске управе, те су рационализовани рокови за преглед и рјешавање поднесених захтјева.

Из Градске управе појашњавају да ће привредници и грађани Бањалуке овим измјенама остварити годишње уштеде од 569.973 КМ и пет и по дана по једном административном поступку, што је у просјеку 71 одсто мање времена у односу на стање прије спровођења реформи.

Саставни дио ове одлуке су таксативно наведене и усвојене препоруке за сваки од укупно 180 административних поступака који се могу покренути пред Градском управом.

Град Бањалука и Групација Свјетске банке раније су закључили уговор о сарадњи и реализацији овог пројекта на основу којег су градске власти преузеле обавезу предузимања активности ради побољшања пословног окружења и конкуретности на подручју града.

На основу овог уговора, протеклих мјесеци су уз подршку Привредне коморе Републике Српске и Групације Свјетске банке, одржане фокус групе са привредницима и градским Савјетом за економска питања.

Резултат ових активности је сет препорука за поједностављивање 180 административних поступака, које су реализоване овом одлуком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана