Уставни суд РС: Незаконит Регулациони план Југ 3 у насељу Старчевица

ГС
Уставни суд РС: Незаконит Регулациони план Југ 3 у насељу Старчевица

БАЊАЛУКА - Уставни суд Републике Српске утврдио је да Одлука о доношењу Регулационог плана “Југ 3”, коју је донијела Скупштина града Бањалука, није у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о уређењу простора и грађењу, пишу Независне новине.

Уставни суд оцијенио је да Скупштина Града Бања Лука у поступку припреме, израде и доношења оспорене одлуке није поступала сагласно одредбама Закона о уређењу простора и грађењу јер је, прво, пропустила да у одлучи о ревизији оспореног Регулационог плана утврди рок израде плана.

- Поред тога, Уставни суд је утврдио и то да је доносилац акта учинио и друге повреде закона у процедури његовог доношења што је резултовало повредом уставног начела законитости аката - наведено је у саопштењу Уставног суда Републике Српске.

Такође, Уставни суд Републике Српске утврдио је и да Одлука о примјени одредаба Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе коју је донијела Влада Републике Српске није у складу са Уставом, Законом о влади и Законом о раду.

- Неуставност произлази из чињенице, право, да Влада Републике Српске није имала овлашћење да донесе оспорену одлуку и да њоме уређује питање примјене посебног колективног уговора, јер је то искључиво право потписница уговора које сагласном изјавом воља могу регулисати питање продужења његовог важења, па тиме и примјене тог акта. У односу на Посебни колективни уговор о измјенама Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске Уставни суд је утврдио да је исти закључен супротно релевантној одредби Закона о раду, односно након престанка важења Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске, чиме је, по оцјени Суда, оспореним прописивањем нарушено и уставно начело законитости аката - наведено је у саопштењу Уставног суда Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана