Успјешно завршен пројекат “Још више разлога”: Средњошколци учили о култури ненасиља

Маја Станојевић
Успјешно завршен пројекат “Још више разлога”: Средњошколци учили о култури ненасиља

БАЊАЛУКА - “Перпетуум мобиле - Институт за развој младих и заједнице” успјешно је спровео пројекат “Још више разлога”, који је наставак ранијег пројекта “20.000 разлога за промоцију здравих животних вјештина младих”.

Из овог удружења су саопштили да су ови пројекти важни јер су први обухватили све средње школе на подручју града.

Главни циљ пројекта, како су навели, јесте да допринесе развоју културе ненасиља међу младима, промовишући здраве стилове живота.

- Иако је реализација пројекта била у периоду раста броја заражених вирусом корона, пројектно особље је прилагодило активности новонасталој ситуацији - навели су из удружења.

Додали су да су властитим капацитетом и средствима развили онлајн алатке и платформе те омогућили учесницима учешће и едукацију на пројекту.

Према њиховим ријечима, у пројекту је учествовало 12 јавних и приватних средњих школа те 12 чланова стручног и наставног особља.

Социјални радник у Гимназији Јелена Лакић рекла је за “Глас Српске” да је у овом пројекту учествовало укупно 60 средњошколаца.

- Учесници у пројекту као награду од удружења су добили лопте, које ће користити у сали за будуће спортске активности након ублажавања епидемиолошких мјера. На овај начин у будућности ћемо промовисати здрав начин живота - казала је Лакићева.

Додала је да су ученици путем веб платформе пролазили едукацију.

- На крају сваке лекције су имали квиз са темом ненасилног понашања, предрасуда, стереотипа, који их је водио на сљедећи ниво едукације - казала је Лакићева.

Према њеним ријечима, два вршњачка едукатора су анимирала 60 ученика који су се пријавили за овај пројекат.

- Веома смо задовољни одзивом и радом ученика, иако није било прилике да се радионице одвијају уживо на неким камповима, као у досадашњим пројектима - рекла је Лакићева.

Град је поред активног учешћа упутио подршку овом пројекту, а и у будућности ће увијек бити подршка квалитетним идејама.

 Активности

Пројекат “20.000 разлога за промоцију здравих животних вјештина младих” понудио је добру идеју за нови пројекат са сличним циљем.

 - У овом пројекту вршњачки едукатори су уживо прошли едукацију са младима на тему ненасилне комуникације и асоцијативног понашања. Едукатори су усвојено знање пренијели осталим ученицима путем радионица које су одржаване у школи - рекла је Јелена Лакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана