Успјешно изведена операција анеуризме трбушне аорте

Срна
Успјешно изведена операција анеуризме трбушне аорте

БАЊАЛУКА - Хируршки тим Службе за васкуларну хирургију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске успјешно је извео операцију анеуризме трбушне аорте са урођеном аномалијом, односно потковичастим бубрегом, који је својим положајем знатно отежавао приступ анеуризми код шездесетдвогодишњег пацијента, речено је данас у УКЦ-у.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић изјавио је новинарима да је ријеч о још једној побједи овог центра, запослених, али и здравственог система Републике Српске.

"Са поносом морам да кажем да је УКЦ постао престижна здравствена установа, која је раме уз раме са европским и свјетским центрима. Доказ томе јесте да смо ових дана урадили веома комплексну операцију, да смо оспособљени прво да откријемо такву аномалију на крвном суду, а затим да имамо најбоље операционе сале", рекао је Ђајић.

Он је истакао да је УКЦ посебно поносан на стручњаке који могу да раде врхунске и веома компликоване операције које се у многим центрима у региону не раде.

"Наша обавеза, а и жеља, јесте да наставимо са успјесима, да унапређујемо рад УКЦ-а, набављамо нову опрему, побољшамо услове боравка пацијената и радимо на едукацији нашег кадра у престижним установама регије, Европе и свијета", навео је Ђајић.

Он је начелнику Службе УКЦ-а за васкуларну хирургију Миланку Максићу и његовом тиму честитао за успјешну изведену операцију, као и досадашњи рад на унапређењу васкуларне хирургије.

Максић је истакао да није ријеч само о анеуризми трбушне аорте, већ о удруженој анеуризми са Леришовом болести.

"Операцију је отежао потковичасти бубрег који је прирастао уз зид анеуризматске вреће. Све аномалије сам интраоперативно открио", рекао је Максић и похвалио свој тим младих будућих васкуларних хирурга.

Он је указао да је комплексност захвата чинио потковичасти бубрег, те да су осим те биле и аномалије артерија и лијевог и десног бубрега, а захват је посебно отежавала анатомија уретера.

"Било је изузетно комплексно и све је завршено премосницом из стомака на препоне, пацијент је одличан, перфектан. Ово је тимски рад, мој лични успјех, али и успјех младих колега", рекао је Максић.

Он је навео да пацијент није дошао због анеуризме трбушне аорте и потковичастог бубрега, већ због тегоба у ногама, те да ће вјероватно у понедјељак, 10. јула, бити отпуштен кући.

Максић је нагласио да је посебно поносан на младе колеге, за које је рекао да су вансеријски таленти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана