Успјешна демонстрација спасавања унесрећених

Весна Поповић
Успјешна демонстрација спасавања унесрећених

Бањалука - Од сигурне смрти у набујалој води ријеке Врбас спасено је 20 лица, а извучена је и олупина аутомобила у којем је био један утопљеник.

На срећу, није се радило о стварности, већ је то резултат двочасовне показне вјежбе "Садејство Врбас 2016", која је одржана јуче код Градском моста. У њој је учествовало 136 припадника Цивилне заштите, војске и полиције, а циљ је био провјера способности оних који учествују у спасавању људи и добара у елементарним непогодама.

Градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да је Бањалука технички спремнија и људски организованија него што је била раније да одговори свим задацима на спасавању људи и добара у елементарним непогодама.

- Задовољан сам показаном спремношћу свих учесника. У елементарним непогодама ситуација захтијева много више људи, технике и бољу организацију и мислим да смо на путу да то коначно имамо - казао је Гаврановић.

Командант Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ Радован Илић је рекао да је највећи ефекат ове вјежбе међусобна координација свих структура Цивилне заштите.

- У случају потребе можемо реаговати на прави начин и пружити помоћ цивилним органима - истакао је Илић.

Вјежба је почела испаљивањем сигналне ракете, којом су угрожени на сплаву затражили спас. Хеликоптер Оружаних снага БиХ убрзо је стигао на лице мјеста и из њега се конопцем спустио војник. Његова улога је била да штабу пренесе информације са лица мјеста. Убрзо је почела евакуација, а приоритет је био "животно угрожени", којег је чамац довезао уз обалу, гдје га је дочекала Хитна помоћ, која је урадила реанимацију. Другог "теже повријеђеног" преузели су чланови Горске службе спасавања, смјестили у кошару и конопцима подигли уз зидине Кастела, одакле је транспортован у болницу. Остали угрожени су до обале довезени у неколико наврата у чамцима Цивилне заштите и Оружаних снага. Из хеликоптера Министарства унутрашњих послова РС искочили су рониоци, чији задатак је био да у Врбасу пронађу олупину аутомобила и утопљеника. Убрзо су и успјели те је на обалу прво извађен утопљеник, а рониоци су сајлама учврстили потопљен аутомобил и уз помоћ опреме и ватрогасне бригаде извукли га из Врбаса.

Горска служба спасавања

Чланови Горске службе спасавања (ГСС) изазвали су велику пажњу посматрача приликом вертикалног извлачење повријеђеног лица уз зидине Кастела.

- Основани смо годину и по прије поплава и имали смо јако мало чланова и скромну опрему. За вријеме поплава помагали смо у Пријечанима, Шамцу и Добоју. Лани смо учествовали у пет потрага. Тренутно имамо 95 чланова, а у овој вјежби их је учествовало 18 - казао је секретар ГСС-а Лука Кукрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана