Успјех Данијела Ковча у Пољској: Књигом оживио сјећање на претке

K. Шапоња
Успјех Данијела Ковча у Пољској: Књигом оживио сјећање на претке

ВАРШАВА - Годину након објаве издања на српском језику, књига “Гумјера-Мóј полски дом” аутора Данијела Ковча, доживјела је своје прво издање на пољском језику и свечану промоцију у Пољској.

Ова књига изазвала је позитивне реакције како код нас, тако и у Пољској, представљајући важан извор информација о једној пољској колонији у БиХ, као и допринос савременим односима између двије земље, али и примјер ауторовог трагања за сопственим идентитетом и поријеклом.

Ковч, који је предсједник бањалучког Удружења Пољака, истакао је да промоција није била само културни догађај, већ и емотивно окупљање потомака пољских досељеника, који су кроз странице књиге оживјели сјећања на живот својих предака.

- Било ми је веома важно да књига буде објављена на пољском језику јер смо на тај начин очували успомену Пољацима на живот њихових предака у БиХ у првој половини 20. вијека - рекао је Ковч.

Промоцији су присуствовали потомци Пољака из Гумјере, сада настањени у селима округа Болеславиец. Ковч је додао да ће књига бити доступна у 15 највећих пољских библиотека, што ће је учинити важним архивским извором о историјским миграцијама пољског становништва.

Осим Данијела Ковча, о књизи су говорили др Гордана Ђурђев - Малкиевич са Универзитета у Вроцлаву, те уредница српског издања, предсједница Удружења лектора Републике Српске Александра Савић.

Рецензије је написала професорица Милица Семков, оснивачица Катедре за српски језик на Универзитету у Врлоцлаву, веома цијењена и награђивана истраживачица словенског фолклора, историје српске књижевности и пољских и југословенских односа.

Данијел Ковч је 2021. године одликован бронзаним крстом заслуга од стране предсједника Републике Пољске, Андрзеја Дуде. Одликовање је уручио амбасадор Републике Пољске у БиХ, Јарослав Линденберг, што свједочи о значају његовог рада и труда. Овај аутор је кандидован од стране Амбасаде Републике Пољске у БиХ за допринос у сарадњи Републике Пољске и БиХ, те промоцију пољске културе и традиције у Бањалуци и БиХ.

Промоцију књиге на пољском језику су подржали Град Бањалука и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана