Ускоро почиње градња моста у бањалучком насељу Чесма

ГС
Ускоро почиње градња моста у бањалучком насељу Чесма

БАЊАЛУКА - Након скоро двије деценије борбе грађана бањалучког насеља Чесма да се изгради мост преко ријеке Врбас код "Витаминке", који би значио жилу куцавицу за више од 8.000 становника, та саобраћајница почиње да се гради у наредна три мјесеца.

"Пројектна документација и идејно рјешење моста су скоро завршени. Остало је још неколико детаља и багери могу почети са радом", рекли су у Градској управи Бањалука за Новости.

Вриједност пројекта је око пет милиона КМ, а очекује се и финансијска помоћ Србије за изградњу моста.

На састанку Александра Вучића, председника Србије, и градоначелника Драшка Станивуковића у априлу мјесецу у Бањалуци, Станивуковић је затражио помоћ Србије у реализацији тог пројекта, а што је предсједник Србије и подржао. Убрзо након тога стигла је порука да ће, ипак, "Путеви РС" градити мост у Чесми, а не Град Бањалука.

Крсто Голијанин, одборник ПДП у градској скупштини, каже да град неће чекати "Путеве РС" да се одлуче када ће почети изградња моста. Он каже да багери крећу са радом у наредних неколико мјесеци, а институције РС ако желе слободно могу помоћи.

"Већ 20 година траје прича око изградње моста, а од поплава 2014. када је уништен висећи мост мјештани немају прави излаз до града. Град ће правити мост и неће бити више таоц лажних обећања из институција РС", истиче Голијанин.

Он каже да мост у Чесми није само битан за ово насеље већ цијелу Бањалуку и ширу регију.

"Изградњом моста растеретиће се и путнички и теретни саобраћај преко Ребровачког моста кроз насеље Борик и даље према Челинцу, Котор Варошу и Теслићу", појашњава Голијанин.

Мјештани Чесме кажу да једва чекају багере који ће започети градњу моста на Врбасу.

"Годинама смо писали и молили градоначелнике из СНСД Драгољуба Давидовића, Слободана Гаврановића и Игора Радојичића да се направи мост, али ништа. Само су нас обмањивали и пребацивали лоптицу са града на републичке институције", каже мјештанин Перо Поповић.

Он додаје да се преко моста у Чесми СНСД обрачунава са ПДП и Станивуковићем.

"Доста нам је свађа. Ако не почну у наредна три месеца изградњу моста, не треба да долазе по гласове у Чесму", каже Поповић.

Велибор Т., мештанин Чесме, каже да ће нови мост ријешити многе проблеме грађана, а посебно око превоза дјеце до школа.

"Родитељи који имају ђаке са изградњом новог моста неће морати да путују и до 15 километара како би дошли до школе "Вук Караџић". Имаће могућност да дјецу упишу и у школе "Иван Горан Ковачић" у Лазареву и "Алекса Шантић" у Росуљама, удаљене неколико километара од Чесме", навео је тај мјештанин.

"Радови би требало да почну након завршетка пројектне документације и идејног решења, што је обавеза града. Такође, биће потписан посебан меморандум између града Бањалука и предузећа "Путеви РС" ", нагласио је Давор Кострешевић, вршилац дужности директора "Путева Републике Српске" након што је Станивуковић изјавио да ће Србија подржати тај пројекат, преносе Новости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана