Ускоро лабораторија за праћење нивоа буке

М. Г.
Ускоро лабораторија за праћење нивоа буке

Бањалука - Град у овој години планира оснивање лабораторије за праћење нивоа буке у граду, као и обезбјеђивање простора за њен рад. Циљ свих активности је смањење укупног нивоа буке у граду.

- Ова лабораторија је прва од неколико активности које је град предложио у Локалном еколошком акционом плану (ЛЕАП). Дугорочни план је да направимо мапу оних подручја која су највише изложена буци и да дјелујемо на њеном смањењу - рекли су у Одјељењу за комуналне, стамбене и послове саобраћаја.

Додају да је, поред оснивања лабораторије, истим планом предвиђено да се у фазама до 2021. године изврши набавка опреме, обучи особље, изради катастар извора буке, као и друге активности, али да ће њихово спровођење зависити од стања у буџету града.

Град већ спроводи одређене активности на праћењу буке, а испуњавање планова предвиђених ЛЕАП-ом допринијеће њиховом унапређењу.

- Бука се сваки мјесец мјери на пет локација, и то на раскрсницама улица Гавре Вучковића и Војводе Радомира Путника у Борику, Цара Лазара и на Булевару војводе Степе Степановића у Обилићеву, Краља Петра Првог Карађорђевића и на Булевару цара Душана, Крајишких бригада и Триве Амелице у Росуљама, као и на кружном току код Гимназије - рекли су у овом одјељењу.

Праћење буке је од значаја приликом просторног планирања и изградње, будући да кад се стамбени или пословни објекти граде на мјестима гдје је повећан ниво буке, нужно је обезбиједити да ти објекти буду изграђени на начин да су од ње заштићени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана