Уручено 50 нових рјешења за бесплатну легализацију кућа

Јасмина Салопек
Уручено 50 нових рјешења за бесплатну легализацију кућа

БАЊАЛУКА - Након више деценија многе бањалучке породице добиле су легалан кров над главом чиме су уштедјеле од осам до 15 хиљада КМ, откако је, на иницијативу Града, почео процес бесплатне легализације објеката.

Ова подршка је веома значајна за бројне грађане који због беспарице до сада нису успјели да имају легалан дом.

- Након више деценија ови дивни људи напокон могу мирно спавати јер је њихов кров над главом легалан - казао је градоначелник Драшко Станивуковић, који је уручио нових 50 рјешења за бесплатну легализацију породичних домова.

Према његовим ријечима, овим потезом, а закључно са јучерашњим даном, пређено је 3.000 завршених предмета.

- Настављамо даље за наш град и за наше Бањалучане - поручио је Станивуковић.

Бањалука је први град који је покренуо иницијативу за бесплатну легализацију и почетком августа прошле године је предата Народној скупштини Републике Српске иницијатива за измјену Закона о легализацији како би легализација била бесплатна и једноставна. Народна скупштина Републике Српске усвојила је овај закон 14. септембра ове године.

- Ово је закон због којег сам најсрећнији и најпоноснији, јер знам колико ће користити нашем народу. Ријеч је о 20.000 породица у Бањалуци, односно 100.000 породица у цијелој Републици Српској које ће званично добити свој кров над главом, потпуно бесплатно - казао је раније Станивуковић по усвајању овог закона. Нагласио је да је на овај начин ријешено једно од најкрупнијих националних питања.

У оквиру ове мјере подршке, кроз бесплатне легализације, град ће се у корист својих грађана у коначници одрећи око 15 милиона КМ прихода.

Легалан кров над главом није једини подстрек Бањалучанима.

Град је обезбиједио грађанима и бесплатне прикључке за водоснабдијевање и канализацију, а прије неколико дана уручене су и прве бесплатне грађевинске дозволе за објекте до 200 метара квадратних, што ће многима, који раде на рјешавању стамбеног питања, донијети и значајне уштеде.

Плацеви

Недавно је покренута и иницијатива да породице са четворо и више дјеце, млади брачни парови и породице погинулих бораца добију бесплатне плацеве за градњу стамбеног објекта.

Предсједник Удружења”Четири плус” Јован Радовановић рекао је раније да је ова иницијатива велики искорак за вишечлане породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана