Уређен парк око Дома “Рада Врањешевић”

Срна
Уређен парк око Дома “Рада Врањешевић”

БАЊАЛУКА - Свјетски дан заштите животне средине обиљежен је данас у Бањалуци акцијом уређења парка око Дома за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић”, одакле је поручено да треба мислити о животној средини, зарад будућих генерације.

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, у сарадњи са “Шумама Српске” обиљежили су на овај начин 5. јун.

Помоћник министра за заштиту животне средине Републике Српске Свјетлана Радусин истакла је да је ово начин да се поправе плућа планете Земље.

“Дан је један, али је обавеза свакодневна - да мислимо о животној средини јер је и мото данашње акције жПоново размисли! Поново креирај! Обнови!ж”, рекла је Радусинова новинарима у Бањалуци.

Она сматра да је обавеза и ресорног министарства и сваког поједнца вођење бриге о животној средини и да се на најбољи начин поправи ситуација, омогући људима право на здрав живот.

Говорећи о улагањима компанија у Српску и заштити нетакнуте природе, Радусинова је навела да се ради на њеној заштити, али да је исто тако најтеже “помирити развој једне земље и заштиту ресурса”.

“Ту долазимо до одрживог развоја гдје је неопходно да се онемогуће било какве активности у дијеловима под заштитом или да се омогуће оне активности које неће довести до значајног нарушавања стања, а онда да се пропишу мјере којима ће се то стање одржати на постојећем нивоу или ће бити побољшано”, рекла је Радусинова.

Директор Дома “Рада Врањешевић” Владимир Кајкут рекао је да је акцијом планирана садња 52 саднице украсног биља и дрвећа као одговор и жеља да се дјеци усади свијест о важности заштите животне средине.

Он је захвалио представницима Министарства, Фонда за заштиту животне средине и “Шума Српске” што су организовали акцију.

Кајкут је навео и да ће током ове и наредне године ова установа проћи кроз пројекат енергетске ефикасности.

“Дјечији дом жРада Врањешевићж биће утопљаван због чега захваљујем ресорном министарству, с обзиром на то да је овај објекат из 1974. године”, рекао је Кајкут.

Он је навео да је пројектом санације обухваћена цијела установа, од столарије, фасаде, крова, али и унутрашњости, котловнице те расвјете у комплетном дому.

Директор Шумског газдинства /ШГ/ Бањалука Велибор Станић рекао је да је ово газдинство донирало саднице за обиљежавање Свјетског дана заштите животне средине, те да се увијек одазива на овакве акције.

Он је позвао грађане Бањалуке и Српске да буду одговорни и свјесни да не треба уништавати животну средину јер би наредним генерацијама требало оставити љепши свијет, са много више зеленила и наде за живот.

Свјетски дан заштите животне средине је глобални догађај и обиљежава се на свим континентима. Владе, појединци, невладине организације, локалне заједнице, привреда и медији организују различите акције којима истичу своје опредјељење према заштити и унапређењу животне средине и потребу за промјеном мишљења и понашања.

Овај дан се обиљежава широм свијета бројним активностима као што су стручни и научни скупови, активности на локалном нивоу као што су шетње, садња дрвећа, бициклистичке вожње, концерти, изложбе ликовних остварења, фестивали, такмичења у школама, кампање чишћења и рециклирања као и кампање са тематиком из области заштите животне средине.

Овогодишњи Свјетски дан животне средине посвећен је обнови екосистема и одвија се под мотом “Поново замисли! Поново креирај! Обнови!”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана