Урађено прво лапароскопско-хибридно одстрањење слезине

Срна
Урађено прво лапароскопско-хибридно одстрањење слезине

БАЊАЛУКА- Начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Зоран Алексић, заједно са гостујућим стручњаком Михајлом Ђокићем из УКЦ-а Љубљана, извео је прво лапароскопско-хибридно одстрањење слезине код пацијенткиње код које су након три године исцрпљене све конзервативне методе лијечења, па је индиковано хируршко лијечење.

У операцији су учествовали и љекари УКЦ-а Српске Велимир Шкрбић и Марко Лугоња.

Из УКЦ-а је саопштено да је ријеч о минимално инвазивном захвату који је изведен код пацијенткиње код које су забиљежене тегобе малаксалости, слабости узроковане хемолитичком анемијом.

Пацијенткиња је константно била третирана вишеструким трансфузијама, наводи се у саопштењу.

Из УКЦ-а напомињу да се предности лапароскопске методе огледају у бољој визуелизацији, краћем времену опоравка, те мањим имунолошким одговором у односу на отворену хирургију.

Постоперативни опоравак је, како су навели из УКЦ-а, протекао уредно, а пацијенткиња је након четири дана пуштена на кућно лијечење уз терапијске препоруке.

"Едукација нашег медицинског особља, улагање у њихове вјештине и знања, те размјена искустава са реномираним здравственим установама приоритет су руководства наше установе на челу са Владом Ђајићем", истичу из УКЦ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана