Уништавање комараца почиње идуће седмице

Јелена Танацковић
Уништавање комараца почиње идуће седмице

БАЊАЛУКА - Топло вријеме након кишовитог раздобља отворило је сезону комараца, а запрашивање ових напасника планирано је у наредним данима, чим се створе услови за то.

Рекао је ово за “Глас Српске” Владимир Шушњар, директор “Еко-бела”, предузећа које сваке године обавља дезинсекцију на подручју града.

Он је додао како је важно да температуре воде у природним стаништима комараца буду више.

- Када се ради о ларвама комараца најугроженија су подручја гдје није регулисана канализациона мрежа, као што је у насељима Дебељаци, Ада, Врбања, Драгочај, а на којима постоји велики број септичких јама. Такође, угрожена су и сва плавна подручја која су привремена и трајна станишта ларви - казао је Шушњар.

Додао је да је, када је ријеч о одраслим јединкама комараца, акценат на сузбијању на мјестима на којима у љетњем периоду борави већи број људи, као што су паркови, дјечија игралишта, обале Врбаса и слично.

- Наше предузеће је већ почетком прољећа приступило набављању свих препарата који ће бити кориштени у систематским дезинсекцијама ове сезоне, тако да смо на вријеме обезбиједили неопходне количине биоцида за наведене активности - рекао је Шушњар.

Нагласио је да посједују и сву неопходну опрему за узорковање и сузбијање крпеља, односно њихово свођење на биолошки прихватљив ниво.

- Крпељи имају способност и склоност ка груписању на локалитетима гдје је повећано кретање топлокрвних организама и то најчешће поред стаза, путева и рупа глодара. Приликом боравка у парковима, излетиштима и шумама требало би повести рачуна о адекватном облачењу у циљу превенције, имајући у виду да су крпељи преносиоци разних заразних болести - нагласио је Шушњар.

Додао је да ће на подручју града бити ангажовано седам оперативних тимова.

- За потребе систематске дезинсекције на подручју града, када је ријеч о ларвицидном и адултицидном третману, обично буду ангажовани оперативни тимови који су састављени од санитарних инжењера и санитарних техничара - рекао је Шушњар.

Савјети

Владимир Шушњар је навео неколико препорука за заштиту од комараца.

- Апелујемо на редовно кошење јавних и приватних посједа, као и уклањање свих привремених станишта за ларве комараца, односно уклањање свих предмета у којима постоји могућност задржавања воде у љетним мјесецима као што су старе гуме, саксије, бачве за залијевање у приградским домаћинствима и слично - рекао је Шушњар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана