Уништавање комараца настављају крајем августа

Тамара Бубњевић
Уништавање комараца настављају крајем августа

БАЊАЛУКА - Екипе “Еко-бела” радиће у наредних десет дана још једно запрашивање против комараца, а уколико буде потребно, дезинсекција ће се радити у појединачним улицама.

Потврдио је то за “Глас Српске” Владимир Шушњар, директор предузећа “Еко-бел”, које је задужено је за уништавање ових инсеката на територији града већ дужи низ година.

- Прикупљамо информације с терена да видимо гдје има проблема, тако да ћемо вјероватно у сљедећих десетак дана радити поново запрашивање, а уколико сазнамо да је у неким насељима баш критично, онда ћемо радити акције на микроплану - рекао је Шушњар.

Он је објаснио да тренутне изузетно високе температуре нису погодне за размножавање комараца.

- Након падавина, неколико дана комарцима је погодно за полагање јаја, а сада у овом моменту и нису најбољи услови за размножавање. Погодне услове ови инсекти проналазе на запуштеним површинама гдје није ријешен проблем канализације, у подводним каналима, гдје има воде која долази из дворишта, односно гдје људи пуштају канализацију на саобраћајнице - додао је Шушњар.

Рекао је да тамо гдје је ријешен проблем канализације, мањи је и комараца.

Појаснио је да су погоднији услови за развој ларви комараца уз ријеке и у приградским насељима.

- Имамо проблем и са заливањем башта у приградским насељима, гдје се стварају услови за ларве и размножавање. Наиме, поред воде којом се залива башта, цвијеће и слично, често у дворишту људи имају бачве и разне посуде у којима стоји вода, те на тај начин стварају услове за опстанак ларви - испричао је Шушњар.

Објаснио је да је довољно да вода стоји неколико дана у посудама саксијама и слично и да се из тога излегне довољан број комараца који ствара проблеме читавој улици или дијелу насеља.

Шушњар савјетује да би посуде или канте с водом које стоје напољу, требало окренути наопачке како бисмо избјегли задржавање воде и онемогућили стварање услова за размножавање.

- Грађани нам могу помоћи тако што ће нам пријавити тачну улицу у којој примијете веће присуство комараца, јер ми тада можемо дејствовати на лицу мјеста - истакао је Шушњар.

Грађани могу позвати број 051/508-555 и пријавити “Еко-белу” присуство комараца у својој улици.

Тиграсти комарци

Тиграсти комарци појавили су се на нашим просторима посљедњих десетак година.

- Као и претходних година радили смо на идентификацији тиграстих комараца, али ове године их нисмо идентификовали, што не значи да их нема. Средином или крајем августа урадићемо истраживање у сарадњи са Институтом за заштиту здравља, у којем ћемо узети већи број узорака на територији града и још неколико општина Републике Српске и тада ћемо имати више информација о врстама присутних комараца - казао је Шушњар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана